Foto: Privat

Tog en selfie med Merkel – anklagas för terrorism

Uppdaterad
Publicerad

Den syriske flyktingen, Anas Modamani, känd sedan han tagit en selfie med Angela Merkel, stämmer nu Facebook.

– Jag har fått nog av alla trakasserier. Jag vill att folk ska glömma bort mig och låta mig leva i fred, säger han i en intervju med SVT Nyheter.

När Anas Modamani fick idén att ta en bild på sig själv med Angela Merkel visste han inte vad han gav sig in på. Det var i september 2015 och han var nyanländ flykting i en förläggning i Berlin. Merkel var på besök i den flyktingförläggning där han bodde och han tog chansen att få en bild. Det har han ångrat många gånger sedan dess. Bilden spreds i tyska medier och blev en symbol för Merkels generösa flyktingpolitik. Och bilden förvanskades och användes av motståndarsidan.

Anklagas för att vara terrorist

Anas bild har dykt upp i sociala medier där han utpekas som en av terroristerna bakom bombningarna i Bryssel. Bilden har bearbetats och satts i samband med lastbilsattacken mot julmarknaden i Berlin. I ett inlägg på Facebook hävdas felaktigt att han var med i det gäng som satt eld på en sovande hemlös man i tunnelbanan i Berlin.

– Jag visste inte om allt detta eftersom jag avaktiverat mitt Facebookkonto för att försöka fokusera på mitt liv, säger Anas i en SVT-intervju.

– Jag arbetar på en restaurang och pluggar samtidigt och orkar inte läsa alla kommentarer.

Anas bor hos en tysk familj som vänt sig till en advokat för att stämma Facebook för att man inte vidtar tillräckliga åtgärder för att bekämpa spridning av de falska och förvanskade inläggen.

Sociala medier-lagar ses över

Stämningen kommer i ett läge då den tyska regeringen överväger nya lagar med krav på sociala medier att bättre registrera klagomål och upprätta system för hur man tar bort inlägg med förtal, hets mot folkgrupp och andra lagbrott. Böter kan bli fallet om mediekanalen inte raderar inlägg inom 24 timmar.

Facebook hävdar att man har raderat de anmälda inläggen men Anas advokat, Chan-jo Jun, säger att flera av bilderna fortfarande finns tillgängliga på Facebook.

 – Alla falska nyheter är inte illegala men förtal och hatbrott ska tas bort och Facebook borde kunna hantera detta bättre, säger han, enligt BBC.

Den 19-årige flyktingen hoppades länge att de förfalskade påståendena skulle försvinna med tiden men fick nog när han insåg att så inte blev fallet.

– Det har påverkat mitt liv jättemycket, jag vill bara vara i fred och jobba på min framtid, säger han.

Stämningsansökan kommer att tas upp i första rättsinstans den 6 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.