Togo väljer president

Publicerad

Togos president Faure Gnassingbé hoppas på en tredje mandatperiod när det lilla västafrikanska landet går till valurnorna. 48-åriga Gnassingbé har suttit vid makten sedan faderns död 2005 efter det att han vunnit de omtvistade valen det året och fem år senare.

Omkring 3,5 av Togos 7 miljoner invånare har registrerat sig för att rösta. Valet står mellan den nuvarande presidenten och oppositionsledaren Jean-Pierre Fabre.

Säkerheten har skärpts inför röstandet. Efter valet 2005 bröt våldsamheter ut, i vilka omkring 500 människor dödades, enligt FN.

Gränserna har stängts för att ”garantera optimala säkerhetsförhållanden” och 9.000 poliser och soldater patrullerar kring vallokalerna. Mer än 1.200 valobservatörer, bland annat från Ecowas och AU finns på plats för att övervaka det hela.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.