Foto: TT / SVT

20-tal döda i översvämning på Franska rivieran

Uppdaterad
Publicerad

Ett 20-tal människor tros ha omkommit när bilar sköljdes iväg, ett ålderdomshem översvämmades och tunnlar fylldes med vatten under en kraftig storm på Franska rivieran. Flera av de värst drabbade områdena har inte kunnat nå, och ovädret är nu på väg mot Italien.

– Det är inte över, sade Hollande på söndagen, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Den franske presidenten besökte under dagen den hårt drabbade kommunen Biot. I ett uttalande framförde Hollande kondoleanser till anhöriga åt de offer som tvingats sätta livet till under den dramatiska stormen.

Stora vattenmassor från Bague

Enligt franska medier omkom tre personer i närheten av Antibes när vattenmassor från floden Brague forsade in i deras ålderdomshem. Fem människor tros ha dött när de försökte parkera sina bilar för att undkomma vattenmassorna, medan tre andra drunknade när deras bil fastnade i en tunnel, uppger lokala myndigheter.

En kvinna i 60-årsåldern omkom i de vilda vattenmassor som forsade fram längs Cannes gator, medan ett trettonde dödsoffer rapporteras ha hittats på en campingplats vid Antibes.

 – En del bilar fördes med ut i havet, säger borgmästaren i Cannes, Davis Lisnard, till nyhetsbyrån AFP.

Köpenhamnsflyg inställt

De värst drabbade områdena har ännu inte kunnat nås, vilket väcker farhågor för att dödstalen ska stiga, och 35.000 bostäder saknar el.

Hundratals nordeuropeiska turister fastnade på flygplatsen Nice Côte d'Azur, sedan flyg ställts in när det var som värst på lördagen. Bland annat skulle ett Norwegian-plan ha gått från Nice till Köpenhamn 21.50, och ett British Airways-plan till London samtidigt, men de flighterna kom inte i väg.

På söndagsmorgonen kom dock trafiken i gång, om än med förseningar, framgår av flygplatsens webbplats.

Match stoppad

Även många tåg, med sammanlagt hundratals passagerare, har enligt det franska järnvägsbolaget SNCF stoppats av säkerhetsskäl. På lördagskvällen fick också matchen mellan Nice och Nantes i Ligue 1, den franska fotbollens toppdivision, avbrytas på grund av regnet.

Enligt den franska väderlekstjänsten har den värsta delen av vädersystemet passerat fastlandet och är nu på väg mot den italienska kusten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.