Foto: AP

Två personer räddades ur rasmassorna efter fem dagar

Uppdaterad
Publicerad

Trots att fem dygn gått sedan jordbävningen i Nepal hittas överlevare i rasmassorna. Norsk räddningspersonal var med och grävde fram 24-åriga Krischna Khadka som hittades i rasmassorna av ett vandrarhem.

Kvinnan jobbade som städare när jordbävningen raserade hela byggnade.

– Plötsligt kände jag en hand som grep min när vi letade i rasmassorna, berättar norske räddningsarbetare Markus Gunnar Hansen som var med och grävde fram kvinnan.

Jordbävning i Nepal

Arbetet med att undsätta den fastklämda unga kvinnan var mödosamt. Flera ton rasmassor fanns över henne.

– Det låg en annan kropp över henne som blockerade rasmassorna från att landa på henne. Det billdades också en slags luftficka där som gjorde det möjligt för henne att överleva i mer än 130 timmar utan mat och vatten, säger Yotam Polizier, en israelisk räddningsarbetare som var med och grävde fram kvinnan.

Hon är allvarligt skadad och vårdas nu av sjukhuspersonal.

130 timmar utan mat och vatten

Också tidigare på torsdagen hade räddningspersonal anledning att jubla. 15-årige Pema Lama, dammig och förvirrad, drogs fram ur rasmassorna från ett sjuvåningshus i Kathmandu. Han är en av två personer som överlevt mot alla odds – 130 timmar utan mat och vatten.

Pojken bars iväg på en bår. Hans ansikte var helt täckt av damm och sjukvårdspersonal satte genast dropp på honom och lade en stödjande krage runt hans nacke. Han föreföll vara i chock och han blinkade intensivt i solljuset, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Ett amerikanskt räddningsteam hade arbetat i fem timmar för att försöka gräva fram pojken.

– Han ligger inte alltför långt ner bland rasmassorna, men han hamnade mellan flera våningsplan som kollapsade, sade Andrew Olvera, som leder det amerikanska räddningsteamet, strax innan pojken räddades.

Farligt räddningsarbete

Rasmassorna gjorde också räddningsarbetet riskfyllt. Endast böjda armeringjärn höll fast stora betongblock som riskerade falla ner över personalen.

– Hela den här operationen är farlig. Men för att rädda liv riskerar man nästan vad som helst, säger Andrew Olvera till AP.

Att en tonåring kunnat räddas så långt efter själva jordbävningen ses som en gnutta ljus mitt i mörkret i Nepal. Över 5.000 människor omkom i lördagens skalv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jordbävning i Nepal

Mer i ämnet