16.000 beslagtagna elefantbetar och ett ton noshörningshorn ska eldas upp. Foto: TT.

Toppmöte med mål att stoppa tjuvjakten

Uppdaterad
Publicerad

På fredag och lördag hålls ett internationellt toppmöte i Kenya om hur världen ska kunna stoppa tjuvjakten och den illegala handeln av elfenben och noshörningshorn. En handel som värderas till över 50 miljarder kronor om året.

Den 43-årige hannen Sudan är den sista hannen av nordliga trubbnoshörningen. På Nationalparken Ol Pejeta i Kenya skyddas han och de sista honorna av beväpnade vakter.

På nationalparken arbetar man för att skydda trubbnoshörningen och flera andra utrotningshotade djur från den tjuvjakt som omsätter över 50 miljarder kronor om året. I Afrika dödas 30.000 elefanter varje år för elfenbenet som framförallt exporteras till Asien.

Tjuvjakt hotar turismen

Helgens toppmöte i Kenya mellan en rad afrikanska länder syftar till att öka medvetenheten om den omfattande tjuvjakten av noshörningar och elefanter och stoppa den illegala handeln, av noshörningshorn och elfenben.

– Det här påverkar vår ekonomi. Om vi inte kan bevara de vilda djuren så finns ingen turism. Och det är den som bekostar arbetet att bevara djurlivet, säger Najib Balala, turistminister, Kenya.

I Kenya minskar tjuvjakten

Kenya anses ha framgångsrikt bekämpat tjuvjakten, enligt regeringens egen statistik så har tjuvjakten minskat betydligt också i nationalparken Ol Pejeta.

– Mellan 2010 och 2011 förlorade vi sex noshörningar på ett år, men vi har försökt få ned det till noll, vi är inte där ännu men vi är på väg, säger Daniel Mwaniki, chef för antitjuvjaktsstyrkan i Ol Pejet.

100 ton elfenben ska brännas

Toppmötet, som pågår i tre dagar, kommer att avslutas med att 16.000 beslagtagna elefantbetar och ett ton noshörningshorn, tillsammans med en vikt av 105 ton, eldas upp. Förhoppningen är att visa att länderna tar frågan på allvar, stigmatisera handeln med produkterna och att väcka ett större globalt stöd i frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.