Foto: SVT

Toppmöte: Så ska EU hantera kriserna

Uppdaterad
Publicerad

Flyktingströmmen, Trump och Brexit. Det finns en hel del allvarliga ämnen att diskutera när EU-ländernas ledare håller toppmöte i Maltas huvudstad Valetta. Vid en presskonferens berättar man om mötet. SVT Nyheter sänder direkt.

Dagens toppmöte började med överläggningar om flyktingkrisen vilka utmynnade i ”Malta-deklarationen” med ett antal punkter för hur EU tänker hantera flödet av människor över Medelhavet.

– Vi vill stoppa de kriminella människosmugglarna från att tjäna miljardbelopp på människor som riskerar sina liv på att ta sig till Europa utan att ha rätt att vara där, säger EU:s rådsordförande Donald Tusk vid presskonferensen.

Stängd dörr

EU-deklarationen, som enligt mötesdeltagarna antogs under stor enighet, kan sammanfattas som ett besked till omvärlden att dörren till Europa inte står öppen. Samt att Libyens kustbevakning ska få EU-stöd för att stoppa smugglarna från att tjäna pengar på den livsfarliga och olagliga migrationen.

I väntan på transport befinner sig uppskattningsvis en miljon migranter, främst från Afrika, i miserabla läger i Libyen, ett land som befinner sig i laglöshet och kaos.

Även Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) framträder vid EU-topparnas presskonferens.

Löfven: EU ska kliva fram

Efter diskussionen om flykting- och migrantläget har EU-ledarna hunnit med en kortare båttur utanför Valletta och börjat diskutera ”internationella relationer”.

– Vi vill att EU ska ta en större roll i det internationella utrymmet. Om USA fullföljer sin linje att sätta ”America first” och dra sig tillbaka från den globala arenan så ska EU kliva fram, säger Stefan Löfven, och nämnde bland annat arbetet mot terrorism.

Ständigt denne Trump

Vissa EU-ledare, som Frankrikes avgående president Hollande, är rejält irriterade på Trumps uttalanden om hur EU borde sköta sig och vill gärna svara med samma mynt och sätta hårt mot hårt.

Andra, som kommissionens ordförande Juncker, trycker mer på behovet att förklara för den amerikanske presidenten hur EU egentligen fungerar.

Brexit – utan May

Senare i kväll lämnar Storbritanniens premiärminister Theresa May mötet, och då blir det dags för de kvarvarande 27 stats- och regeringscheferna att diskutera EU:s mest brännande fråga: hur unionen ska se ut efter att britterna lämnat den.

Fakta: EU:s toppmöten

Fredagens informella möte i Valletta är årets första toppmöte för EU:s stats- och regeringschefer. Det följs närmast av ett ordinarie toppmöte i Bryssel den 9–10 mars samt ett specialinsatt jubileumsmöte i Rom den 25 mars, då unionen firar 60 år.

Därefter finns än så länge inget säkert toppmötesdatum förrän en midsommarträff i Bryssel den 22–23 juni. Ett extra toppmöte väntas dock bli inkallat ”inom en månad” efter att Storbritannien formellt lämnat in sitt beslut om att lämna EU, vilket premiärminister Theresa May utlovat till senast den 31 mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.