Avokadodlaren Eduardo Tumas vittnar om hur vattenbristen i Chile har drabbat avokadoodlingen.

Torka hotar Chiles avokadoodlare

Uppdaterad
Publicerad

Den populära avokadon är en lika läcker som hälsosam superfrukt, men den kräver stora mängder vatten. I klimatförändringarnas spår har nu storproducerande regioner som Kalifornien, Mexiko och Chile drabbats av allt sämre skördar. Och i Chile som haft torka i nio år har odlingsarealen för avokado nästan halverats.

Avokadodlaren Eduardo Tumas går bland de förbrända jordarna och plockar upp små, omogna avokadofrukter från marken.

– Titta här, allt är ett resultat av torkan, utbrister han för SVT Nyheter.

Eduardo Tumas håller fram de små stenhårda frukterna, som har ramlat av träden innan de vuxit klart – ett resultat av torkan som under nio års tid har drabbat Chile.

”Kan knappt hålla träden vid liv”

På vår väg från huvudstaden Santiago mot havet åker vi förbi förbrända berg och uttorkade floder. Och enligt den chilenske avokaoodlaren har vattenbristen i landet drabbat branschen hårt.

– Vi hade totalt sett 35.000 hektar avokado, men nu har vi bara 18.000 hektar kvar. Klimatet har förändrats. Vi lantbrukare är de som förstår klimatet bäst för vi tillbringar hela arbetsdagen utomhus, vilket andra inte gör. Värmeböljorna blir alltmer utdragna och det regnar allt mindre. Vårt stora problem är vattenbrist. Vi vattnar avokadoträden varje dag, men med allt mindre vatten. Vi kan knappt hålla träden vid liv.

Vattenkrävande frukt

Eduardo Tumas har fått avskeda anställda och kämpar nu ekonomiskt, trots att hans gård har tillgång till konstbevattning som han, än så länge, har råd att betala. Men intilliggande gårdar har tvingats hugga ned alla sina avokadoträd, berättar han.

Avokado, är precis som mandlar och aprikoser vattenkrävande. De ger stora skördar i ett soligt och varmt klimat, men de kräver god tillgång till vatten. 

Frukten är globalt sett extremt populär, och ingen annan frukt har sett en så explosionsartad konsumtionsökning.

Många älskar att äta sin guacemole till fredagstacomyset. (Guacemole kommer förresten från aztekernas ord för testikel, ”ahucati” eftersom mexikanska urspungebefolkningar trodde att avokadon hade erotiska krafter).

Vattentillgången minskar

Ovanför oss reser sig den majestätiska bergskedjan Anderna och högst upp skymtar lite snö. En fjärdedel av Chiles floder bevattnas med hjälp av smältvatten från bergen. Men i takt med att glaciärerna krymper har vattnet till floderna minskat. 

– Vi kan inte göra någonting åt det här, vi försöker hushålla så gott det går. Men om det inte kommer regn snart så kan vi heller inte fylla på grundvattnet, konstaterar Eduardo Tumas.

I Chile kallas avokado också för ”det gröna guldet” eftersom avokadoodlingarna varit mycket inkomstbringande.

”Priserna har gått upp”

Precis som mandelodlarna i Kalifornien så bär avokadoodlarna i Chile ett ansvar för vattenbristen eftersom de pumpar upp stora mängder vatten för att bevattna. Men konsumenternas sug efter avokado tycks omättligt så många har valt att satsa på den lönsamma grödan. Tills nu. 

– Priserna har gått upp på grund av torkan, det skedde redan för flera år sedan, berättar marknadsförsäljerskan Gina Diaz för SVT Nyheter.

Det är höst i Chile och på den lokala grönsaksmarknaden i Vina del Mar säljs granatäpplen, avokado, äpplen och tomater. Gina Diaz står och ropar ut: ”Palta”, vilket är det chilenska ordet för avokado.

Klimatförändringar bakom kris

De pågående klimatförändringarna förvärras av väderfenomenet El Niño som uppstår över Stilla Havet och som ställer till med extremt väder. Chile lider av torka, men också av enstaka extrema skyfall.

Enligt FN:s klimatpanel förvärras El Niño av den pågående uppvärmningen av världshaven, nåt som fått forskarna att kalla årets El Nino för Godzilla El Niño.

Både i Kalifornien, Mexiko och Chile – de tre största producenterna av avokado– pågår nu krissamtal kring hur man ska kunna fortsätta att förse världen med den älskade avokadofrukten.

Oviss framtid

De stora utmaningarna är allt varmare väder och utdragna perioder av torka, och för avokadoodlarna i landet ser framtiden oviss ut.

– Jag skulle vilja rekommendera mina barn att ta över gården för det är ett väldigt behagligt och lugnt liv att vara avokadoodlare. Men med tanke på hur vädret förändras vet jag inte om de kommer att vilja det, säger Eduardo Tumas till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.