Torkan förvärras i Etiopien – behov av nödhjälp till miljoner människor. Foto: Afp

Torkan förvärras i Etiopien

Uppdaterad
Publicerad

Etiopien hukar under vad som beskrivs som den värsta torkan på 50 år. Bristen på vatten riskerar att leda till svält och att människor förlorar sina inkomstkällor.

Omfattande torka och matbrist har lett till kris i Etiopien, varnar hjälporganisationen Oxfam i en ny rapport. Brunnar har torkat ut och slutat fungera, och på flera håll har vattnet blivit förorenat när djur och människor delar på den begränsade resursen.

Orsaken till den omfattande torkan, som pågått uppemot 18 månader, är bristen på regn. Det i sin tur orsakas av väderfenomenet El Niño, pådrivet av klimatförändringar, och situationen beskrivs som den värsta på 50 år.

Hundratusentals boskap har dött

I de östra delarna har den långvariga torkan lett till att hundratusentals boskapsdjur dött och undernäringen är på en ”alarmerande” nivå, enligt rapporten. När människor förlorar sina djur förlorar de också sin inkomst, och i området beräknas 124 000 personer vara internflyktingar.

Oxfam vädjar bland annat om att brunnar repareras, nya brunnar grävs och rörledningar läggs. De vill också se stöd till jordbrukare i form av frön och mindre bevattningsanordningar.

”Annars missas nästa säsong och stöd kommer att behövas under många fler månader”, skriver Oxfam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.