Tre års fängelse för finsk ex-polischef

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten skärper straffet för den före detta chefen för Helsingfors narkotikarotel, Jari Aarnio, till tre års fängelse för hans inblandning i den så kallade Trevoc-härvan. Aarnio döms för grovt missbruk av tjänsteställning, grovt bedrägeri och grovt tagande av muta.

Den förre polischefen dömdes i juni 2015 mot sitt nekande av tingsrätten till ett år och åtta månaders fängelse för grovt missbruk av tjänsteställning, registeranteckningsbrott och tagande av muta. Domen överklagades av åklagarna eftersom anklagelserna om grovt bedrägeri då inte prövades av tingsrätten.

Skärper straffet

Hovrätten i Helsingfors skärper nu straffet med motiveringen att brotten var planerade och äventyrade allmänhetens förtroende för polisen.

Aarnio var, enligt hovrätten, via en bulvan delägare i företaget Trevoc som sålde övervakningsutrustning till polisen, rapporterar Yle. Utrustningen användes av Aarnios egen narkotikarotel men också av den finska säkerhetspolisen Skypo. Enligt hovrätten var en medlem i en kriminell organisation också involverad i företaget, vilket gjorde det olämpligt för polisen att använda utrustningen.

Narkotikarättegång väntar

Aarnio misstänks också för åtta grova narkotikabrott, då han bland annat ska ha organiserat smugglingen av nästan ett ton hasch från Holland till Finland, och att ha hindrat kollegor från att utreda fallet. Ytterligare elva personer är misstänkta i knarkhärvan. Dom väntas falla i Helsingfors tingsrätt i höst. Aarnio är också åtalad för en rad andra brott så som grov förskingring och tjänstebrott.

Han förlorar nu också sin militära grad, efter att tidigare ha blivit avsatt från sin tjänst som kriminalkommissarie. Aarnio nekar själv till anklagelserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.