”InfoWars” och ”Lunatic Liberals” är två av de kanaler där totalt påhittade nyheter spridits. Foto: SVT (kollage)

Tre av fyra amerikaner tror på falska nyheter

Uppdaterad
Publicerad

Sju av tio amerikaner tror att en FBI-agent, som kopplats till Hillary Clintons email-affär, hittades död i sin lägenhet. Enda problemet: det är helt påhittat. Ett än mer allvarligt problem: tre av fyra amerikaner att uppdiktade nyheter i själva verket är riktiga, visar en färsk Ipsos-undersökning.

Undersökningen genomfördes de sista dagarna i november av opinionsinstitutet Ipsos och är den första i sitt slag efter presidentvalet. Ett val som präglats av hat, extremt hårda personattacker, halvsanningar och direkta lögner i en omfattning som enligt de flesta bedömare saknar motsvarighet.

Under onsdagen publicerade nyhetssajten Buzzfeed undersökningen där cirka 3.000 personer deltagit.

USA-val 2016

– 2016 års val utgör en vändpunkt i modern amerikansk politisk historia, en vändpunkt där information och desinformation har blivit det viktigaste inslaget i den politiska debatten”, säger den amerikanske Ipsos-chefen Chris Jackson till nyhetssajten Buzzfeed.

Trodde pizzeria vad pedofilring

I söndags avlossade en 28-årig man ett gevär inne på en pizzeria i Washington. Mannen trodde att pizzerian var en täckmantel för en pedofilring som organiserats av topparna i det demokratiska partiet. Mannen greps och sitter nu häktad för våldsbrott i huvudstaden Washington.

En högerextrem web tv-kanal, the News, som drivs av den i högerrepublikanske kretsar mycket populäre opinionsbildaren Mark Dice, hävdar, utan någon som helst grund, att Obamaregimen föreslagit att svarta ska få skattelättnader bara för att de är svarta.

Hatbrotten har ökat

Och den rasistiskt präglade desinformationen har fått konsekvenser. Antalet hatbrott mot homosexuella, muslimer och svarta har ökat enligt bland annat den federala polisen FBI – vilket bland annat CBS News rapporterat om.

Men, som tidningen New York Times påpekar, är inte problemet så mycket att folk bokstavligen tror på de falska nyheterna. Det större problemet, skriver tidningen, att de falska nyheterna skapar förvirring och urholkar sanningsbegreppet.

Läsaren av de här nyheterna, så gott som alltid spridda på olika nätsajter, lämnas med en känsla av att ingenting längre är sant eller går att lita på.

Effekten är en ökad polarisering där de till vänster och de till höger gräver sig ner i skyttegravar och slutar att lyssna på varandra. Politik blir som en match i hockey eller fotboll, ideologiska frågor reduceras till att hålla på rätt lag och viktiga politiska frågor om inkomstfördelning, välfärd och samhällsservice reduceras till att hålla på det lag som skriker högst och slår hårdast.

Väldigt många tror ändå på det

Ett färskt exempel på en stor påhittad nyhet är Donald Trumps påstående att miljoner röstade illegalt, förstås på motståndaren Hillary Clinton, i Kalifornien.

Långt ifrån alla republikaner tror bokstavligen på nyheten, men väldigt många tror att det ändå ligger någonting i den och då har effekten uppnåtts och ett tvivel på att Hillary Clinton faktiskt vann fler röster än Donald Trump såtts. Clinton fick ju över två miljoner fler röster än Trump, att han ändå vann presidentvalet beror på det amerikanska elektorssystemet.

En av de mer framgångsrika producenterna av falska nyheter är Alex Jones på web tv-kanalen Infowars. Han hävdar till exempel att massakern på skolan Sandy Hook i delstaten Connecticut 2012 bara är påhittad.

Även fejknyheter hos vänstersajter

Skolskjutningen, en av de värsta i amerikansk historia där 26 personer dödades av en mentalsjuk ung man, ska enligt den bland högerrepublikaner mycket populäre Alex Jones ha fabricerats av liberala vapenmotståndare. Detta för att övertyga amerikanarna om nödvändigheten av ett vapenförbud.

Under primärvalskampanjen lät sig Donald Trump intervjuas av Alex Jones. Båda var då rörande överens om flera av Trumps lögner, bland annat den om att Trump sett hur muslimer festat och firat efter attackerna mot World Trade center den elfte september 2001.

Enligt Ipsos står nyhetssajter nära republikanerna för flera falska nyheter än de som sympatiserar med Clinton eller Bernie Sanders. Men det finns vänstersajter som också publicerar falska nyheter, till exempel när flera vänsternätverk påstod att Trump sagt att republikaner är dumma i huvudet.

Internet delar nationen

För 20 år sedan konsumerade de flesta amerikaner ungefär samma tv-kanaler, radiostationer och tidningar. Men i dag är nationen mycket mera uppdelad och i en tid när Internet allt mer tar över nyhetsbevakningen, väljer de flesta de sajter som delar nyhetskonsumenternas egna åsikter.

– I dag är USA en delad nation och inte bara när det gäller fakta, utan vi är oense om vad som är fakta och numera lever vi i helt olika verkligheter, säger Michael Lynch, professor i filosofi vid University of Connecticut i en av de många yrvakna eftervalsdebatter som just nu pågår över hela USA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet