Sex döda i våldsamma protester i Mexiko

Uppdaterad
Publicerad

Sex människor har dödats och mer än hundra personer har skadats sedan polis och tusentals demonstrerande lärare drabbat samman i södra Mexiko. Enligt polisen infiltrerade okända gärningsmän protesterna och öppnade eld in i massorna.

Polisen använde tårgas för att skingra lärarna som blockerade gatorna i staden Asunción Nochixtlán i Oaxaca. Demonstrationer anordnades av det radikala lärarfacket CNTE i protest mot en utbildningsreform och att två av ledarna gripits.

Enligt ett uttalande från nationella myndigheter har okända personer från ”olika våldsamma grupper” som saknar anknytning till lärarna infiltrerat protesterna och skjutit mot demonstranterna och polisen för att utlösa sammandrabbningar.

55 poliser skadade

Sex civila har rapporterats döda, tre av dem med skottskador. Två av de döda ska ha haft anknytning till lärarfacket. Omkring hundra personer har skadats.

Bland de skadade finns enligt myndigheterna 55 poliser. Åtta av dem uppges skadade av skjutvapen.

Myndigheterna tillbakavisade inledningsvis uppgifterna om att polisen burit vapen trots att mexikanska medier visat flera bilder av beväpnade poliser.

Men den federala polischefen Enrique Galindo sade senare att en beväpnad enhet placerats ut sedan oidentifierade personer ”öppnade eld mot polisen och demonstranterna”.

30 gripna

– Lärarna var inte inblandade i detta, säger Galindo på en presskonferens.

En anonym polis berättade tidigare att över 30 personer gripits. En annan sade att brandbomber kastats mot stadens kommunhus. Några fordon sattes också i brand.

Maskerade demonstranter samlades också i regionhuvudstaden Oaxaca, några utrustade med brandbomber.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.