Fält som drabbats först av översvämning, sedan torka Foto: TT

Tre miljoner i Malawi utan mat

Publicerad

Tre miljoner människor saknar mat i Malawi efter den värsta torkan på ett årtionde. Svältdöd förekommer redan. En svensk insats ska nu rusta bönderna bättre, genom smartare odling och motståndskraftiga grödor.

Torka, översvämningar och nu torka igen. Väderfenomenet El Niño har drabbat Malawi i södra Afrika hårt och hungersnöden är ett faktum. FN:s matorgan WFP ber nu om 320 miljoner kronor, annars måste dess utdelning av mat och pengar avbrytas redan i mars.

Regnen har uteblivit

Stapelgrödan majs borde ha kommit i jorden vid det här laget, men i många fall har det inte gått eller så har odlingen slagit fel. Regnen har uteblivit och marken är för torr.

Förra året var det likadant. Skörden minskade med 30 procent och nu spås den minska med minst lika mycket, enligt Alarik Sandrup, landchef för hjälporganisationen We Effect (tidigare Kooperation utan gränser).

– Nu är maten slut både i hemmen i de privata lagren och i de statliga strategiska lagren. Majspriserna stiger väldigt mycket och det är svårt att få tag på majs, säger Sandrup på telefon från huvudstaden Lilongwe till TT.

Tvingas äta djurfoder

Hans bild bekräftas av WFP, som talar om majspriser som stigit med upp till 175 procent. En del malawier tvingas äta de blad som omger majskolvar – djurfoder i vanliga fall – enligt WFP.

– Vi ser barn som plockar upp matrester som har slängts och vi ser exempel på barn som har dött av matbrist, säger Sandrup.

Mat behövs inte bara akut. Torka kommer att drabba landet fler gånger, så We Effect och andra organisationer försöker nu rusta jordbruket för framtiden. Sandrup beskriver jordbruket som mycket omodernt. Han hoppas att torkan motiverar bönderna att ta till sig bättre odlingsmetoder, som inte utarmar och torkar ut jorden, och grödor som kompletterar majsen. Organisationen delar nu ut utsäde för sötpotatis, kassava och ögonbönor – grödor som är torktåliga och kan sås nu.

Det positiva är att omställningen inte är dyr.

-Man skulle mycket väl kunna producerad tillräckligt med mat i det här landet om man bara bedrev jordbruket på rätt sätt, säger Sandrup.

Enligt radiokanalen Voice of America (VOA) kritiseras regeringen för att inte ha förutsett effekterna av El Niño. VOA rapporterar också att Malawis jordbruksminister avfärdar att det råder matbrist i statens lager.

Fakta: Malawi

Yta: 118 000 kvadratkilometer (som Lappland och Ångermanland tillsammans)

Antal invånare: 17 miljoner (2014)

Huvudstad: Lilongwe, 724 000 invånare (uppskattning 2010)

Stats- och regeringschef: president Peter Mutharika

BNP per person: 253 USA-dollar 2014 (Sverige 59 000)

Förväntad livslängd: 55 år

Malawis utveckling hindras av låg utbildningsnivå, dålig tillgång på naturresurser, aidsepidemin, ett stort beroende av råvaruexport, korruption och bristande politisk vilja.

Källa: UI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.