Tre misstänkta IS-terrorister gripna

Uppdaterad
Publicerad

Tre syriska män, som uppges ha kopplingar till terrorrörelsen Islamiska staten (IS) har gripits i Tyskland, misstänkta för att ha planerat en attack i Düsseldorf.

En fjärde person är sedan tidigare gripen i Frankrike.

Enligt tyska åklagare ska männen ha planerat att utföra två självmordsattacker i centrala Düsseldorf samt flera andra attacker med skjutvapen och explosiva medel i syfte att döda så många människor som möjligt.

De män som uppehållit sig i Tyskland ska ha gripits på tre olika håll i landet: i delstaterna Nordrhein-Westfalen, Brandenburg och Baden-Würtemberg.

Det är oklart hur långt männen ska ha kommit i sina planer som uppdagats sedan den person som gripits i Frankrike avslöjat deras avsikter för franska åklagare.

Enligt tv-kanalen ZDF skulle den planerade attacken genomförts i gamla stan i Düsseldorf. De män som greps i Tyskland är syriska medborgare mellan 25 och 31 år. Den gripne i Frankrike kommer att begäras utlämnad till Tyskland.

Uppdrag från IS-ledning

Två av de gripna ska, enligt åklagaren, ha anslutit sig till Islamiska staten (IS) under våren 2014.

Av personer på ledande nivå inom IS ska de ha fått i uppdrag att genomföra en attack i Düsseldorfs gamla kvarter. Senare ska de två ha lyckats övertyga de andra att delta i attentatet.

Attentatsplanerna ska inte ha någon koppling till fotbolls-EM i Frankrike, som börjar nästa vecka, skriver ZDF.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.