Sumaya Khan vill se en ny regering. Foto: SVT

Tre röster inför norska valet

Uppdaterad
Publicerad

Måndagens val till Stortinget väntas bli rekordjämnt mellan de två regeringsalternativen. SVT Nyheters utsända har tagit temperaturen på några norska väljare.

Sumaya Khan:

– Det är viktigt att rösta. Viktigt att man gör det för de svaga i samhället, de som behöver mest stöd, säger Sumaya Khan.

Norska valet 2017

Och då valde du? 

– Det vill jag inte berätta, men blått blev det inte för det ligger för långt ifrån mina värderingar. Och förstås hoppas jag på maktskifte.

Ola Strömsmoen:

Ola Strömsmoen tycker att den sittande borgerliga regeringen gjort ett bra jobb. Foto: SVT

– Det är en kombination av ekonomi- och invandringsfrågor som styrt hur jag röstat, säger Ola Strömsmoen som vill ge den borgerliga regeringen nytt mandat att fortsätta sitt arbete.

– Jag tycker att den nuvarande regeringen har gjort ett bra jobb och utan att avslöja precis vilket parti jag valde kan jag säga att det blev en röst på ett av regeringspartierna Höyre och Fremskrittspartiet. 

Olav Bua:

Läraren Olav Bua lägger sin röst på ett annat parti än i förra valet. Foto: SVT

Olav Bua röstade borgerligt förra valet, på Venstre. I dag blev det Arbeiderpartiet som fick hans röst.

-Valde ett annat parti den här gången än senast. Jag är lärare och det var förslagen när det gäller skolpolitiken som fick mig att byta parti. 

Olav Bua tycker också att klimatfrågan är viktig, även om han inte säger nej till vidare borrning efter olja och gas vid nordnorska öarna Lofoten, Vesterålen och Senja.

– Sedan är det väldigt osäkert i det här valet när det gäller vem som ska samarbeta med vem. Jag vill ha maktskifte i Norge och även om det är jämnt så tror jag att folk under de sista timmarna här kommer att rösta för en ny regering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norska valet 2017

Mer i ämnet