Brottsplatsen vid Westfield Montgomery Mall i Maryland, där en sköts till döds och två skottskadades. Foto: TT

Vansinnesdåd i USA – en gripen

Uppdaterad
Publicerad

Fyra personer sköts i köpcentrum i Maryland, USA, och två av dem dog av sina skador. Tre timmar efter dåden kunde polisen gripa en 62-årig säkerhetsvakt för attackerna. Gripandet ska ha varit odramatiskt, gärningsmannen gjorde enligt polisen inget motstånd.

11 på förmiddagen lokal tid, 17 svensk tid, sköts tre personer vid Westfield Montgomery Mall i Maryland utanför Washington DC i USA. Offren var två män och en kvinna, och en timme efter attacken avled en av männen på sjukhus.

Polisen uppger att det inte finns någon anledning att tro att gärningsmannen har någon koppling till offren.

Vid ett annat köpcenter i Maryland, 13 kilometer därifrån, sköts en kvinna till döds strax efter den första attacken.

Skjöt ihjäl sin exfru

Enligt myndigheterna hade gärningsmannen hotat med att begå ”suicide by cop”, alltså att, till exempel, hota polisen med dödligt våld för att bli ihjälskjuten.

Till en början ville inte polisen säga om händelserna var sammankopplade, men tre timmar efter det första dådet greps en 62-årig säkerhetsvakt som arbetar som väktare vid federala byggnader, skriver CBS News. Mannen ska vara misstänkt för sammanlagt tre vansinnesdåd, där det första skedde på torsdagen.

Då förföljde han sin 44-åriga exfru till deras barns skola i Beltsville och sköt henne till döds. En man som försökte stoppa 62-åringen skottskadades.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.