TV 4-reportern Rolf Porseryd var en av de bortförda. Foto: TT

Tre svenskar bortförda i Rio de Janeiro

Uppdaterad
Publicerad

De tre svenskar som blev bortförda av kriminella i Rio de Janeiro när de tog bilder är journalister på TV4. De släpptes innan polisen hann ingripa. ”Incidenten har enligt vår information avlöpt väl”, säger Jessica Garpvall på UD:s presstjänst.

De tre personer som blev bortförda tidigt på onsdagskvällen, lokal tid, i Rio och uppgavs vara svenska turister var TV4:s journalister Rolf Porseryd, Staffan Ahlström och en Helene Wintzell, uppger anhöriga för SVT Nyheter.

Tvingades ur bilen

Enligt militärpolisen befann de sig i en taxi när de stannade till på en stor väg för att ta bilder. När en av dem steg ur kom beväpnade män fram och krävde att alla tre skulle stiga ur bilen och stanna kvar på platsen. Taxichauffören tyckte sig höra ett skott och gav sig iväg till närmaste polisstation för att slå larm.

Svenskarna ska ha förts in i kåkstaden Complexo do Lins. När kidnapparna förstod att de inte hade blivit filmade släpptes journalisterna. Invånare i kåkstaden ska ha hjälpt svenskarna att komma därifrån.

Letade efter svenskarna

En grupp poliser gav sig iväg för att leta efter svenskarna, men när de kom fram fick de beskedet att svenskarna redan hade lämnat kåkstaden och tagit sig till sitt hotell med taxi.

Polisen ska ha hört journalisterna på deras hotellrum.

Ingen av dem uppges ha blivit skadad.

– Det är klart man tycker en sån här situation är obehaglig, men vi är inte helt oförberedda, Vi har varit med några gånger förr. Man försöker vara lugn, säger Rolf Porseryd som menar att det inte handlade om en ”kidnappning” så som det har beskrivits i svenska och internationella medier.

UD: Incidenten avlöpte väl

Svenska UD känner till händelsen.

– Vi känner till att några svenskar har varit inblandade i en incident i Rio i går. Vårt honorära generalkonsulat i Rio informerades om händelsen av lokala myndigheter. Incidenten har enligt vår information avlöpt väl, säger Jessica Garpvall på UD:s presstjänst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.