Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ojämlikheten mellan världens länder har ökat ända sedan coronapandemin 2020. Foto: -

Trendbrottet: Ojämlikheten i världen ökar igen

Publicerad

Efter två decennier av minskande skillnader mellan rika och fattiga länder har utvecklingen vänt – nu ökar ojämlikheten.

Samtidigt är över halva jordens befolkning beredd att rösta fram auktoritära ledare. Det visar en rapport från FN:s utvecklingsprogram UNDP.

Ojämlikheten mellan världens länder har ökat ända sedan coronapandemin 2020, men det är först nu UNDP tydligt kan mäta skillnaderna.

– Det är en konsekvens av pandemin, och det faktum att inte alla länder fick tillgång till vaccin. De senaste åren har vi även koncentrerat handel och investeringar till den rikare delen av världen, säger Ulrika Modéer, assisterande generalsekreterare vid UNDP.

UNDP: Ökad skillnad mellan fattiga och rika länder

Rapporten ”Human Development Report” baseras på data från 192 länder där forskare mätt befolkningarnas HDI.

HDI är ett välfärdsindex som tar hänsyn till förväntad livslängd, utbildningsnivå och BNP per capita.

Resultaten visar att rika länder i världen just nu upplever rekordhöga utvecklingsnivåer, samtidigt som över hälften av världens fattigaste länder fortfarande ligger under nivån som rådde före coronapandemin.

– Runt 3,3 miljarder människor lever i länder som betalar mer i räntor på lån, än vad de investerar i grundläggande samhällstjänster som hälsa och utbildning, säger Ulrika Modéer.

Vill ha demokrati men kan tänka sig auktoritär ledare

Enligt Ulrika Modéer ser vi effekterna av den globala ojämlikheten redan idag.

– Den leder till social oro och till ökad irreguljär migration. Vi lever i en värld där vi inte sett så många människor på flykt sedan andra världskriget.

UNDP:s rapport pekar även på ett ”demokratiparadox”: 9 av 10 människor världen över är för demokrati som styrelseskick. Samtidigt säger sig för första gången över halva jordens befolkning stödja ledare som riskerar bryta mot demokratiska principer. Något som enligt UNDP går att förklara med att människor värderar utveckling högre än demokrati.

– En värld där länder sluter sig kommer inte kunna hantera framtidens utmaningar. Vi behöver internationellt samarbete för att lösa det vi har framför oss, säger Ulrika Modéer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.