Mittenhögerpartiet Ciudadanos ledare Albert Rivera föreslår nu en koalition mellan det egna partiet, högerpartiet PP, och socialistpartiet PSOE. Foto: TT

Trepartiregering föreslås i Spanien

Uppdaterad
Publicerad

Det är fortfarande inte klart hur Spanien ska styras efter det jämna valet. Mittenhögerpartiet Ciudadanos ledare Albert Rivera föreslår nu en koalition mellan det egna partiet, högerpartiet PP, och socialistpartiet PSOE.

Det för att skapa en stabil regering – och för att hindra Kataloniens försök att nå självständighet.

Tillsammans skulle de tre nå över 250 av parlamentets 350 mandat.

Val i Spanien 2015

– Vi föreslår den här pakten... så att ingen utnyttjar denna svaghet, osäkerhet och instabilitet för att bryta upp landet, säger han.

Ska påbörja samtal

PP-ledaren, premiärminister Mariano Rajoy, kommer att möta socialistledaren Pedro Sanchez under onsdagen för att påbörja samtal om ett samarbete.

Både PSOE och vänsterpartiet Podemos har tidigare sagt att man inte släpper fram PP – som blev största parti i valet – till regeringsmakten, och socialistledaren Pedro Sanchez var snabb att avvisa förslaget om en trepartiregering.

– Socialistpartiet ska arbeta för en ny regering, en förändringens regering, med progressiva idéer och förmåga till dialog, sade Sanchez.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Spanien 2015

Mer i ämnet