Den kristne rocksångaren Trey Pearson livrädd över tanken att Donald Trump ska bli nästa president. Foto: Snorre Wik/SVT

Trodde att homosexualitet kunde botas – nu kampanjar han för Clinton

Uppdaterad
Publicerad

Han växte upp i tron att homosexualitet kunde botas.

Nu är den kristne rocksångaren Trey Pearson livrädd över tanken att Donald Trump ska bli nästa president – och åker runt för att få folk att rösta på Hillary Clinton i morgon.

– Att Trump väljer en vicepresidentkandidat som tror på konverteringsterapi visar vilken människa han är, och vilket samhälle han skulle skapa, säger han.

Det är bara ett dygn kvar till vallokalerna öppnar i Pennsylvania och jippona pågår för fullt i den viktiga swingstaten, som inte bara är en nyckelstat när det gäller USA-valet, men som även kan svänga senaten från republikansk till demokratisk majoritet då utmanaren Katie McGinty är hack i häl på den sittande senatorn Pat Toomey.

– Det brukar sägas att den som vinner Pennsylvania vinner valet, säger Trey Pearson.

USA-val 2016

Han ska snart gå upp på scen och prata.

Att stå på scen är inget nytt för honom. Fast under andra omständigheter. Han har turnerat land och rike runt med det kristna rockbandet Everyday Sunday i 14 år. På den tiden har de släppt flera plattor, och haft fem ettor på USA:s kristna Billboardlista.

– Jag växte upp i tron att homosexualitet var en styggelse, och att det kunde botas. Jag trodde att om jag bara gifte mig med en tjej så skulle det ordna sig… men det gjorde det inte, säger han.

För ett år sedan kom han ut.

– Det har varit en otrolig upplevelse, både bra och dåligt. Jag var rädd att människor inte skulle älska mig längre, att de skulle se på mig och säga att ”vi tycker om dig ändå”, som att det skulle ändra hur de såg på mig. Jag har förlorat vissa personer i mitt liv, andra har varit fantastiska, säger han.

Sedan han kom ut reser Trey Pearson runt och pratar på HBTQ-klubbar om vikten att rösta. SVT träffar honom på en klubb i Philadelphia.

– Det är verkligen ett annat sätt att möta publik, men många kommer fram till mig efter att jag talat och berättat att de var troende som barn men att många kristnas inställning till homosexualitet fått dem att lämna sin tro bakom sig, men att jag ger dem hopp, säger han.

Varför är det så viktigt för dig att Hillary Clinton vinner?

– Jag vill ha en president som kommer att ena oss, som tycker att vi alla är lika, att vi hör ihop. Jag vill inte ha en president som delar upp oss, som vill att vi ska frukta de som är annorlunda.

Han går upp på scenen, och möter folkets jubel. I publiken sitter Josh Godick och lyssnar. Han har precis avslutat dagens volontärarbetande och belönar sig med en öl.

– Jag har knackat på 8000 dörrar sedan augusti månad, säger han.

För honom började engagemanget i skolan.

– Min favoritlärare kom ut när jag pluggade på universitet. Hans partner blev sjuk och de ville inte inkludera honom i min lärares sjukförsäkring. Jag insåg då att vi måste hålla ihop. Hillary Clintons budskap är att vi är ”Stronger together” och det tror jag på helhjärtat.

Vilken sorts USA tror du att du får om Donald Trump vinner i morgon?

– Ett sorgligt USA. Ett land som är argt, intolerant, och självupptaget. Så får det inte bli.

Sent i natt kommer Hillary Clinton själv att hålla sitt avslutningstal här i Philadelphia, flankerad av Bruce Springsteen, Barack och Michelle Obama, och sin man och dotter. Men varken Trey Pearson eller Josh Godick kommer att vara där. De fortsätter istället båda två att jobba för hennes seger på annat håll.

– Jag skulle älska att vara där, men det är på kvällarna som folk är hemma. Jag måste knacka dörr, säger Josh Godick.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet