En flytväst från det kraschade planet som plockats upp ur Medelhavet. Foto: TT

Bekräftat: En av de svarta lådorna hittad

Uppdaterad
Publicerad

Franska utredare bekräftar att man har hittat en av de svarta lådorna från det störtade Egyptair-flyget, uppger AFP. Den hittades efter att ett franskt militärfartyg på Medelhavet fångade upp signaler som kom från en av de svarta lådorna, uppger egyptiska källor.

Det är det franska örlogsfartyget Laplace som i går, tisdag, anlände till området där planet kraschade som plockat upp signalerna, enligt egyptiska flygmyndigheter. Detta bekräftas från den franskt marinen, rapporterar AP.

Franska utredare har nu kunnat bekräfta att man har lokaliserat en av de svarta lådorna.

Egyptair-kraschen

Kan förklara störtningen

Utrustningen ombord på Laplace plockade upp ”signaler från sjöbotten inom sökområdet, som tros komma från planets svarta lådor”, står det i uttalandet.

Inom en vecka ska ett annat fartyg vara på plats, utrustat med robotar som kan bärga de svarta lådorna. Färdskrivarna har tillräcklig batteritid för att avge signal under fyra eller fem veckor. De innehåller bland annat information om flygplanets position och hastighet, liksom en ljudupptagning från cockpit. De skulle kunna ge förklaringen till att planet störtade.

Flygplanet störtade i havet med 66 personer ombord den 19 maj på väg från Paris till Kairo, efter att ha försvunnit från radarn. En del vrakdelar har hittats liksom passagerares tillhörigheter. Inga överlevande har dock återfunnits.

Terrorangrep kan inte uteslutas

Utredare har sagt att det är för tidigt att avgöra vad som kan ha orsakat katastrofen, men de har inte uteslutit ett terrorangrepp.

Om det går att bärga de svarta lådorna ska de föras till Egypten, uppger en tjänsteman på landets flygmyndighet för CNN. Det är ett standardförfarande och skedde med färdskrivarna som hittades efter att ett ryskt passagerarplan störtade på Sinaihalvön i fjol höst. Samtliga 224 ombordvarande dog, och utredarna kom fram till att kraschen antagligen orsakats av en bomb.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Egyptair-kraschen

Mer i ämnet