Tropisk orkan drog in över Filippinerna

Uppdaterad
Publicerad

Den mäktiga tropiska orkanen Koppu har dragit in över land på ön Luzon i norra Filippinerna. Myndigheterna varnar för att ovädret kan ligga still i upp till tre dagar och orsaka översvämningar och jordskred.

Stormen träffade kuststaden Casiguran, cirka 20 mil nordost om huvudstaden Manila, sent på lördagskvällen svensk tid, med vindar på upp till 58 meter i sekunden, rapporterade den statliga vädertjänsten.

Enligt lokala radiostationer har träd och elstolpar fallit i provinsen Aurora där Casiguran ligger, liksom i grannprovinsen Isabela. Stora områden är strömlösa.

Flera vägar har stängts av efter jordskred och översvämningar efter ihärdigt regnande.

Sex miljoner drabbas

Omkring sex miljoner människor beräknas drabbas av tropiska stormen. President Aquino uppmanade allmänheten att följa regeringens varningar och vara reda på att bli evakuerade. Han sade även att hjälporganisationer redan försett evakueringscenter med proviant. Tiotusen människor har blivit evakuerade från sina hem.

Även om ovädret inte väntas drabba Manila direkt så har myndigheterna varnat för att även de södra regionerna kan påverkas av kraftiga vindar och regn.

Tusentals människor har beordrats lämna låglänta kustområden, flyg har ställts in och fartyg och fiskebåtar i nästan halva landet har uppmanats att stanna i hamn.

Vädertjänsten har varnat för vågor på upp till 14 meter och mellan 300 och 600 millimeter regn.

Rör sig långsamt

Den tropiska stormen rör sig mycket långsamt, stormens öga har en hastighet på 3 km/h. Därför tror de filippinska myndigheterna att stormen kan komma att gör mer skada. Kuppo, som den tropiska stormen kallas, rör sig vidare på tisdag då den drabbar Taiwan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.