Foto: TT

Trots hotet om Trump – vägrar rösta Clinton

Uppdaterad
Publicerad

Bernie Sanders har av allt att döma lagt ner stridsyxan och ställt sig bakom Hillary Clinton. Men att hon ska få hans väljare bakom sig är inte något Clinton kan räkna iskallt med. Vissa tycker till och med att hon är ett sämre alternativ än Donald Trump.

I den tryckande hettan utanför stadshuset i Philadelphia är stämningen hög. En flicka skuttar omkring och gör hjulningar i fontänen på torget tillsammans med en ung man i blå t-shirt, en blå t-shirt med Bernie Sanders på.

Här samlas de tusentals människor som kommit till staden den här veckan för att stötta sin kandidat. Och trots att Bernie Sanders själv ställt sig bakom Hillary Clinton, i kväll ska han tala för hennes räkning på konventet, så har människorna här inte övergett hoppet om ett land under Sanders styre.

USA-val 2016

– Det är Bernie eller inget. Jag har hängt med ett tag, förut brukade jag bli skrattad åt i olika sammanhang för vad jag tror på, men det var tills folk insåg att vi alla borde vara Bernie-supportrar, säger Nicholas Lash från Las Vegas som går runt med ett stort plakat.

Sanders: Clinton måste vinna

I dag har Bernie Sanders själv gått ut och uppmanat sina supportrar att rösta på Clinton, att hon måste väljas till landets nästa president. Han har tidigare sagt att Donald Trump är den värsta republikanske presidentkandidat han skådat under sin livstid.

Men hotet om Trump är inget som verkar ha gjort något större intryck här.

– Jag tänker vänta och se vad som händer. Jag är själv schackspelare och har mina egna tankar om varför han gör som han gör nu. Men jag har levt i 36 år och han har aldrig övergivit mig, så jag tänker inte överge honom nu. Och jag vet att de flesta av Bernie Sanders supportrar inte kommer att sluta upp bakom Hillary oavsett vad som händer, säger Nicholas Lash.

Kallar DNC för terrorister

De läcka mejlen som Wikileaks publicerat, är något som flera talar om här. Ilskan mot Demokraternas nationella kommitté DNC är stor. Två kvinnor jag möter går så långt som att kalla partiets innersta kärna för terrorister.

Ruth Guyle och Mary Swan från Maine och Michigan säger att de själva sett hur primärvalen riggats för att inte Bernie Sanders skulle kunna vinna. De vittnar om onödigt långa köer, att rösterna inte räknats ordentligt, eller att röstlokaler helt enkelt flyttats för att försvåra.

– Jag tror att DNC är jätteglada för Donald Trump eftersom det är konstruerat så att vi nu ska rösta av rädsla på Hillary Clinton, men jag går inte på det. Man ska inte förhandla med terrorister, och DNC beter sig som terrorister när de försöker skrämma oss med Donald Trump. De är exakt lika dåliga båda två, säger Ruth Guyle.

Om Hillary Clinton tror att hon lätt ska kunna övertyga de här människorna att sluta upp bakom sig får hon nog tänka om. Jag lyckas inte hitta en enda Sanders-supporter som tänker rösta Clinton. Inte ens inför hotet att de, om inte hon får deras stöd, kan få Donald Trump som president.

– Någonstans måste vi stå upp för oss själva och sätta ner foten mot etablissemanget, säger Mary Swan.

Vägrar rösta för att de är rädda

Inte rösta av rädsla. Just den meningen upprepas flera gånger här utanför stadshuset. Inte rösta av rädsla, inte ge upp kampen. Inte låta det stora etablissemanget vinna. Nicholas Lash från Las Vegas har svårt att kontrollera ilskan han känner inför det faktum att Hillary Clinton är allt närmare presidentposten. Han har hängt med Bernie Sanders ända från början, säger han och tänker inte ge upp nu.

– Jag tänker aldrig rösta på Hillary, aldrig i mitt liv. Trump skrämmer inte mig tillräckligt mycket för att jag skulle rösta på Hillary.

Så du är inte rädd att Donald Trump blir er nästa president om ni vägrar rösta på Hillary?

– Nelson Mandela sa för länge sen att ”låt dina val reflektera dina förhoppningar och inte din rädsla”, och för mig är det vad detta handlar om. Jag tänker inte rösta på grund av rädsla, jag röstar på den jag tycker är den bästa kandidaten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet