Så var Trumps stora tal på konventet i Cleveland

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump höll under natten sitt stora tal vid Republikanernas konvent i Cleveland. Helt planenligt accepterade Trump partiets nominering till att bli presidentkandidat. Sedan började showen och Trump skanderade han ”U-S-A, U-S-A”, tillsammans med publiken.

– Jag accepterar ödmjukt och tacksamt er presidentkandidatur, sade Donald Trump innan han inledde det tal där han ämnade presentera den politik med vilken han hoppas kunna bli vald till USA:s näste president.

Redan innan hade vissa delar läckt ut, och till stora delar höll sig Trump till manus. Det blev ett långt tal där angreppen mot den förmodade demokratiska presidentkandidaten, Hillary Clinton, haglade tätt.

USA-val 2016

– Amerika är betydligt mindre säkert, liksom hela världen, än när Obama tog beslutet att låta Hillary Clinton ansvara för USA:s utrikespolitik, sade Trump, och fortsatte:

– Det här är arvet efter Hillary Clinton. Död, förstörelse och svagheter, sade Trump om världsläget.

Vill ena partiet

Just angreppen mot Clinton ses av många som ett sätt att försöka ena ett oerhört splittrat republikanskt parti i en gemensam fiende. Därför har också merparten av talare under Republikanernas konvent lyft fram hur ”ohederlig” Clinton är.

När Trump talade började också publiken att åter igen ropa, ”Sätt henne i fängelse”, en syftning på hur Clintons hantering av hemligstämplade mejl under tiden som utrikesminister.

Hillary Clinton twittrade i sin tur under talet: ”Vi är bättre än detta.”

Något mjukare Trump

Detta var utan tvekan den stora kvällen för Donald Trump. Det märktes inte minst när han förkunnade att han under kvällen i Cleveland ämnade dela med sig av sin ”plan för Amerika”.

Det var en stundtals något annorlunda ton från presidentkandidaten. Han pratade om hur USA ska vara ett land med generositet och värme, men också ett land med lag och ordning. Han talade om terrorism och hotet från Islamiska staten, följt av en koppling till terrorattacken i Orlando:

– Som er president kommer jag att göra allt jag kan för att skydda våra HBTQ-medborgare från våldet och förtrycket hos en hatisk utländsk ideologi, sade han och mottog publikens jubel.

Att just denna del av talet fick den fullsatta arenan att jubla verkade glädja Trump – han verkade inte ha räknat med att just denna reaktion skulle komma från republikanerna på konventet.

Sedvanligt hård Trump

Kort därefter skruvades tonläget åter upp till ett mer sedvanligt Donald Trump-läge. Inte minst när det kom till den del av talet där affärsmannen pratade om hur väl lämpad han är att skapa jobb i USA. Han pratade om hur frihandelsavtal ska stoppas, försvaret rustas upp och framförallt – hur han ska skärpa kraven på immigranter – förslag som gav jubel och applåder.

– Vi ska bygga en framgångsrik mur mot gränsen för att stoppa illegal immigration, stoppa gängen, våldet och stoppa droger för att komma in i vårt samhälle, sade Trump.

– Jag kommer bara att tillåta människor in i vårt land som älskar vårt folk. Vi ska ha ett immigrationssystem som fungerar för det amerikanska folket.

Vill stoppa våldet

Att just lag och ordning skulle betydande ämne för talet var väntat med tanke på de polisskjutningar som inträffat i såväl Dallas som Baton Rouge de senaste veckorna.

– Jag har ett meddelande till er. Våldet och brottsligheten som i dag påverkar vår nation kommer snart att ha få ett slut. Med start den 21 januari 2017, dagen efter det att jag svurit eden som president, kommer amerikaner äntligen att vakna upp i ett land där lagarna efterlevs, sade han.

Avslutningen blev också en upprepning av den fras Trump använt under sin kampanj: nämligen: ”Gör Amerika framgångsrikt igen”.

– Jag är med er – det amerikanska folket, sade Trump.

Om detta är besvarat avgörs vid presidentvalet den 8 november.

Vidare tog han upp Islamiska statens framfart, den instabila situationen i Irak såväl som Egypten och attacken mot USA:s konsulat i Benghazi 2012 då fyra amerikaner dödades.

– Ett förändrat ledarskap behövs för att få en förändrad inriktning.

– Vår plan kommer att sätta USA först, sade Trump och publiken skanderade åter U-S-A.

Avslutade med slagorden

Som final vände sig Donald Trump till sin familj. Han tackade sin fru och sina barn innan han yttrande några tankar om sid pappa Fred Trump. Till slut kom så de bevingade Trump-orden som presidentkandidaten trummat ut under hela sin kampanj.

– Jag lovar det här: Vi kommer att göra Amerika starkt igen. Vi kommer att göra Amerika stolt igen. Vi kommer göra Amerika säkert igen. Och vi kommer att göra Amerika mäktigt igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet