Foto: TT

Trump ber om ursäkt för ”omklädningsrumsskämt”

Uppdaterad
Publicerad

I ett nytt videoklipp uttalar sig Donald Trump mycket grovt och nedsättande om kvinnor. Nu när klippet publicerats och blivit offentligt ber Trump om ursäkt – och försvarar sig samtidigt med att USA:s förre president Bill Clinton sagt värre saker.

– Jag har aldrig sagt att jag är en perfekt person, säger Trump.

Donald Trump bad snabbt om ursäkt ”om någon tog illa upp” – sedan han i ett videoklipp från 2005 ertappas med att tala mycket nedsättande om kvinnor.

Han ska bland annat ha sagt att ”när du är en stjärna låter de dig göra det. Vad du vill. Ta dem på fittan” – men kallar det nu för ett ”omklädningsrumsskämt” och säger att Bill Clinton sagt värre saker till honom på golfbanan.

USA-val 2016

Ber om ursäkt på Facebook

I ett senare videoklipp som Trump publicerade på sin Facebooksida bad han återigen om ursäkt.

– Jag har aldrig sagt att jag är en perfekt person, eller låtsas vad någon jag inte är. Jag har sagt och gjort saker jag ångrar, säger Trump och menar att det han säger i videon 2005 är en sådan sak och att ”det är skillnad på ord och handling. Han lovar också att ”bli en bättre man”.

– Men låt oss vara ärliga, det här är bara en distraktion från de viktiga frågor vi står inför, säger han och glider sedan över i att kritisera Demokraterna för att ha ”kört landet i botten”.

”Jag är generad och skäms”

Billy Bush, nöjesjournalist och kusin till den före detta presidenten, bad också snabbt om ursäkt. I klippet hörs han heja på Trumps kommentarer och skratta.

”Självklart är jag generad och skäms. Det är ingen ursäkt, men det här hände för elva år sedan. Jag var yngre, mindre mogen, och agerade korkat genom att spela med”, säger han i ett uttalande, enligt The New York Times.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet