Trump under den sista valdebatten. Foto: TT

Trump: Får se om jag accepterar valresultatet

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump har ännu inte bestämt sig om han ska acceptera presidentvalets resultat, berättade han när han för sista gången mötte konkurrenten Hillary Clinton i en debatt i natt.

– Jag får se då, svarade han på debattledaren Chris Wallace fråga.

Den republikanske presidentkandidaten har under en tid nu hävdat att valet är riggat.

– Bara att Hillary Clinton får kandidera med tanke på vad hon gjort med sina mejl och annat är ett tecken på att valet är riggat, sa han.

USA-val 2016

”Roligt men oroväckande”

När Chris Wallace påpekade att det är god amerikansk tradition att för landets bästa lämna över makten till vinnaren upprepade Trump återigen sitt svar.

– Jag får se när det händer. Jag vill hålla spänningen uppe.

Hillary Clinton var dock inte för bekymrad över Trumps anklagelser.

– Varje gång något inte går Trumps väg påstår han att det är riggat. Det är så Donald tänker. Det är roligt, men också oroväckande, sa hon.

”Han kommer acceptera – för han kommer vinna”

Men både hans vice presidentkandidat Mike Pence och dottern Ivanka Trump har sagt att de kommer att acceptera resultatet på valnatten den 8 november.

– Han kommer att respektera valresultatet, eftersom han kommer att vinna valet, försökte kampanjchefen Kellyanne Conway skämta till det till CNN efter debatten.

Även Sean Spicer, talesperson för Donald Trump, intygade att kandidaten skulle acceptera resultatet.

– Han kommer att acceptera det, 100 procent. Ingen tvekan om det, säger han enligt ABC News.

Accepterar Trump inte resultatet skulle det vara första gången i USA:s historia en presidentkandidat vägrar erkänna sig besegrad. Vid förra debatten sa båda kandidaterna att de skulle erkänna valresultatet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet