Donald Trump har valt att tillbringa påsken med familjen i Florida. Foto: TT

Trump följer världsläget från Florida

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump tillbringar så mycket tid i Florida att han flyttat sitt viktiga ”Situation Room” till sin semesteranläggning Mar-a-Lago. Men hans upprepade frånvaro från Washington får kritik.

Trots det spända världsläget med Nordkoreas kärnvapenskrammel, USA:s jättebomb mot IS i Afghanistan och robotattacken mot ett militärt flygfält i Syrien, vill USA:s president gärna ha påskledigt och tillbringa helgen med familjen i Palm Beach i Florida.

Flytta krisrummet

Lösningen? Att flytta sitt ”Situation room” – konferensrum för krislägen – från Vita husets västra flygel i Washington till sin semesteranläggning Mar-a-Lago. Där har Trump samlat sina viktigaste rådgivare så att han är redo att fatta beslut när världsläget så kräver det, rapporterar bland annat norska NRK.

USA-val 2016

Läs mer: Nordkorea hotar med kärnvapen

I natt kunde Trump från sin lyxanläggning följa hur Nordkorea paraderade på Pyongyangs gator med sina nyutvecklade kärnvapenrobotar, som påstås kunna avfyras från ubåtar. Kritiker, bland dem flera demokratiska senatorer, menar att han och hans experter borde stannat i Washington när världsläget ser ut som det gör.

Trump har också tidigare kritiserats för att ha fört känsliga telefonsamtal om säkerhetspolitiska frågor öppet mitt bland anläggningens gäster.

Tre veckor i Florida

Men påskhelgen är inte den första gången som Trump överger maktens korridorer i Washington och beger sig söderut. Sedan han tillträdde presidentposten i januari har Trump rest till Mar-a-Lago inte mindre än sju gånger och spenderat sammanlagt mer än tre veckor där. Flera av gångerna har presidentplanet ”Air Force One” fått sköta transporten till Floridas östkust. 

Dyr säkerhet – men hur dyr?

Och resandet är inte gratis, särskilt med tanke på det rigorösa säkerhetspådrag som behövs för att garantera tryggheten för presidenten, hans familj och gäster. Förutom att de massiva polisinsatserna på plats i Florida kostar pengar så är även ”Air Force One” dyr i drift – 1,2 miljoner kronor per flygtimme. 

Trump-kritiska källor hävdar att varje besök på Mar-a-Lago kostar skattebetalarna omkring 3 miljoner dollar, ungefär 27 miljoner kronor. Konservativa källor som står närmare Trump menar att det rör sig om ungefär 1 miljon dollar per gång. Någon officiell redovisning finns ännu inte, och Washington Posts faktakoll gav inga klara svar. 

Kritiserade Obama

När Barack Obama var president fick han ofta skarp kritik från Trump för sina många och kostsamma resor. Trump ska till och med ha kallat Obama en ”vane-semestrare”.

Nu har CNN har räknat ut att om Donald Trump fortsätter att resa till Florida i samma takt som han gjort hittills, så kommer han inom ett år ha spenderat lika mycket pengar på säkerhet som företrädaren Barack Obama gjorde på åtta år. 

Samtidigt kan man säga att Trump också sparar pengar åt skattebetalarna, eftersom han hittills inte har begett sig på några långväga utlandsresor. En annan sparåtgärd, visserligen betydligt blygsammare, är att Trump avsagt sig den årslön på 400.000 dollar – drygt 3,6 miljoner kronor – som en amerikansk president har rätt till. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet