Trump försonades med Fox-ankaret efter månader av bråk

Uppdaterad
Publicerad

Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump och Fox News tv-ankare Megyn Kelly verkar ha slutit fred. I natt sändes den sedan länge haussade så kallade försoningsintervjun efter att de båda hamnat i ett ordentligt ordkrig där frågan om kvinnosyn låg i botten.

Kulmen nåddes under natten mot onsdag. Då var det dags för Kellys intervju med Donald Trump att sändas.

Tjafset mellan de båda började i augusti förra året och bottnar egentligen i Kellys frågor om Trumps kvinnosyn vid en republikansk debatt. Efter detta inleddes ett långvarigt twitterbråk, och via en ny debatt i januari som Trump inte ville vara med på, är situationen i det republikanska partiet i dag en helt annan.

USA-val 2016

Annat ljud i skällan

Nu är det i praktiken klart att det är fastighetsmiljardären som blir republikanernas presidentkandidat, och ljudet i den annars så till tonen uppskruvade Donald Trump-skällan var något annorlunda under intervjun i Fox News.

Kelly gick in på några av alla de oförskämda kommentarer som Trump fällt om henne på twitter de senaste månaderna. Han har bland annat kallat henne för ”bimbo”.

– Eh, det var en retweet. Sade jag det?, frågade sig Trump i intervjun.

– Många gånger, svarade Kelly.

En hel del kom vidare att kretsa kring presidentkandidatens bufflighet på twitter. Bland annat fick Trump försöka försvara det faktum att han kommenterat Heidi Cruz utseende, ex-hustru till den forna rivalen Ted Cruz.

– När jag såras då går jag efter folk hårt. Jag försöker oskadligöra mig själv, sade Trump.

Säger att han ”bara ger igen”

Trump försvarar sitt höga tonläge och attacker med att han bara försvarar sig och ger igen – även om han medger att han kan ge igen många gånger om.

– Om jag hade varit mild, om jag varit mer presidentlik – som på sätt och vis inte är ett dåligt ord, eftersom det inte är något fel med att vara presidentlik – och inte gett igen på det sätt jag gjort, så tror jag inte att jag hade varit så framgångsrik, sade Trump till Kelly.

Trump nöjer sig inte med att bli presidentkandidat.

– Om jag inte går hela vägen, och om jag inte vinner, då kommer jag se det här som totalt och helt och hållet slöseri med tid, energi och pengar, sade Trump i den förinspelade intervjun som sändes på bästa sändningstid på Fox News.

Gick till botten med konflikten

Megyn Kelly sade inför intervjun att det har varit tufft och att hon ofta velat ge igen, men att hon hållit igen eftersom det inte är hennes roll.

Nu är dock tonen annorlunda och den ofta hetsiga Trump gav ett relativt lugnt och eftertänksamt intryck i intervjun:

– Det du gjorde mot mig kan på ett sätt ha varit en tjänst, eftersom jag var så nöjd med att ha klarat mig igenom det. Jag sade: ”Om jag klarat mig igenom den här debatten, med de frågorna, så kan jag ta mig igenom allting”, sade Trump till Kelly om det som blev starten på konflikten.

Livetwittrade och berömde

Trump gick till och med så långt att han berömde Kelly.

– Jag har stor respekt för att du hörde av dig till mig och sade att vi skulle träffas och prata. Själv hade jag inte gjort det, säger Trump.

Efter den omtalade intervjun, som Trump livetwittrade, avslutade presidentkandidaten med att twittra ut ”Ja, det var det. Bra jobbat Megyn – och så levde de lyckliga i alla sina dagar”.

Detta har hänt: Bråket mellan Kelly och Trump

Hon är ett av affischnamnen hos den amerikanska tv-kanalen Fox News. Han är mannen som blir Republikanernas presidentkandidat i USA.

Fejden mellan journalisten Megyn Kelly och Donald Trump inleddes i augusti 2015 under en debatt mellan de republikanska presidentaspiranterna. Kelly hade laddat ett batteri med frågor om Trumps kvinnosyn.

– Du kallar kvinnor du inte gillar för feta grisar, hundar, fula och vidriga djur, sade Kelly då.

Kort sagt surnade Trump till rejält. Han inledde ett flera månader långt twitterbråk där han bland annat kallade Kelly för ”bimbo”.

I januari i år hoppade Trump av Fox News republikanska debatt efter att inte ha fått gehör om sitt krav på att få en annan moderator än Megyn Kelly. Han ansåg att hon var partisk.

Under natten mot onsdag, svensk tid, sändes en intervju som Megyn Kelly gjort med Donald Trump i Fox News.

Bakgrund: Detta är Donald Trump

Född 1946 i Queens i New York, där han växte upp. Har en ekonomexamen med inriktning på fastigheter från University of Pennsylvania. Har byggt ett fastighetsimperium med fokus på bland annat hotell.

Kontroversiell miljardär och tv-personlighet (bland annat från dokusåpan ”The Apprentice”) som också äger golfbanor, skönhetstävlingar och medieproduktionsbolag. Har skrivit ett 15-tal böcker och har en Walk of Fame-stjärna i Hollywood.

Fembarnspappa som är inne på sitt tredje äktenskap, vilket kan bli problematiskt om han ska vinna röster bland USA:s kristna höger.

Offentliggjorde sin satsning på Vita huset i juni i fjol och har lett kampen om Republikanernas presidentnominering sedan dess.

Säger sig ha omfattande idéer för USA:s ekonomi och arbetsmarknad. Förespråkar låga skatter. Har sagt att han ska motarbeta Obamas sjukförsäkringsreform och säger sig vara emot stränga vapenlagar och emot abort, trots att han tidigare haft motsatt ståndpunkt.

Källa: Donald Trumps egna hemsidor, Ontheissues.org med flera

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet