Foto: TT

Trump försvarar Mussolinitweet

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump är en flitig twittrare och skickar gärna vidare osande förolämpningar mot sina motståndare och hyllningar till honom själv. Även om det handlar om citat från Benito Mussolini.

Det hela började i höstas när en medarbetare på den populära onlinetidningen Gawker skapade en twitterrobot som dagligen bombarderade Donald Trump med citat från fascistledaren Benito Mussolini.

Skälet var att många uppfattade flera av Trumps tweets som innehållande politisk retorik som påminde om fascism. Tanken var att se om Trump förr eller senare skulle välja att retweeta något av citaten, som för övrigt skickades från kontot @ilduce2016 (il Duce var Mussolinis namn på sig själv), skulle nappa på det halvt skämtsamma tilltaget och skicka vidare något av Mussolinis citat.

USA-val 2016

Och så i dag så hände det.

Retweetade Mussolini

Trump retweetade citatet ”Det är bättre att leva en dag som ett lejon, än hundra som ett får”. Måhända inte ett av de värre Mussolinicitaten, men ändå något som fått stor uppmärksamhet i sociala medier.

I söndagens upplaga av Meet the press, försvarade Donald Trump sin retweet:

– Mussolini var Mussolini. Det är ett bra citat, ett intressant citat och jag vet vem som sade det, men vad spelar det för roll om det var Mussolini eller någon annan?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet