– Det Sverige har gjort mot sog självt är väldigt ledsamt, sa Donald Trump. Foto: TT

Trump försvarar uttalande om Sverige – igen

Uppdaterad
Publicerad

I en intervju med tidskriften Time försvarar Donald Trump sitt uppmärksammade uttalande om Sverige. Den amerikanske presidenten menar att han hade rätt om att Sverige har problem, även om de upplopp han nu anför som bevis för detta inträffade EFTER uttalandet.

Vad hände egentligen i Sverige ”last night”? Ingenting, men Donald Trump hade naturligtvis rätt ändå, enligt honom själv.

I en intervju med tidskriften Time, som DN var först med att uppmärksamma, försvarar USA:s president på nytt sitt uppmärksammade, och hånade, uttalande om Sverige.

”Jag hade rätt”

”Du sade 'Se vad som hände i Sverige på fredagen', men nu säger du att du syftade på något som hände dagen därpå?” frågar reportern i artikeln.

– Nej, jag säger att jag hade rätt. Jag pratar om Sverige. Jag pratar om att vad Sverige har gjort mot sig självt är väldigt ledsamt, det är vad jag pratar om. Det är vad jag pratar om. Du kan uttrycka saken hur du vill. En dag senare hade de ett fruktansvärt, fruktansvärt upplopp i Sverige och du såg vad som hände, blir presidentens svar.

Pratar om Rinkeby

Tidigare i intervjun talar Trump om ”ett jättelikt upplopp, död, och problem”. Den amerikanske presidenten gjorde sitt uttalande om Sverige den 19 februari. Natten till den 21 februari utspelade sig vad polisen beskrev som ett våldsamt upplopp i stadsdelen Rinkeby i Stockholm. Flera personer ska ha kastat sten mot polismän på plats och bilar stacks i brand. Ett antal butiker plundrades och en butiksägare misshandlades. Några dödsfall inträffade emellertid inte.

Läs mer: Detta har hänt efter Trumps utspel om Sverige

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.