Donald Trump Foto: TT

Trump garanterar inte hjälp om Baltikum attackeras

Uppdaterad
Publicerad

Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump säger i en lång intervju i New York Times att han som amerikansk president inte kan garantera att USA hjälper Nato-medlemmarna i händelse av en rysk attack. Det innebär att han går emot den så kallade artikel fem som innebär att alla Nato-länder lovat att försvara varandra. 

I ett 45 minuter långt samtal med New York Times berättar presidentkandidaten Donald Trump hur han ser på USA:s ansvar att hjälpa Nato-länder i en eventuell militär konflikt med Ryssland.

På direkt fråga om det säkerhetspolitiska läget vid de baltiska länderna, säger han att det är osäkert om att han som amerikansk president kommer hjälpa Natomedlemmarna Estland, Lettland och Litauen om Ryssland anfaller. Han skulle först avgöra om länderna uppfyllt sina åtaganden till USA. 

USA-val 2016

– Om de uppfyllt sina åtaganden till oss, så är svaret ja, sa han till New York Times.

Ifrågasätter automatiskt stöd

I intervjun ifrågasätter han att han som president automatiskt ska ge USA:s fulla militära stöd till Natos 28 medlemsländer. Donald Trump är den första amerikanska presidentkandidaten som så tydligt ifrågasätter Natos artikel fem som alltid varit helig för Natos medlemsländer. Den innebär ömsesidigt militärt stöd vid en konflikt. De baltiska länderna gick med i Nato 2004.

Resonemanget skiljer ut sig

I intervjun definierar Donald Trump hela tiden USA:s globala intresse i ekonomiska termer. Enligt NYT så förminskar han USA:s militära roll enbart till ekonomiska frågor.

Frågor som fredsbevarande, mänskliga rättigheter och avskräckning med kärnvapen mot till exempel Nordkorea blir snabbt frågor om ekonomiska fördelar för USA. Det är första gången i modern tid som en amerikansk presidentkandidat resonerar så, skriver NYT.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg var snabb att kommentera Donald Trumps utspel: 

– Solidaritet mellan de allierade är en grundäggande värdering för Nato. Det är bra för Europas säkerhet och bra för USA:s säkerhet. Vi försvarar varandra, säger han till Buzzfeed.

Stoltenberg sade också att han inte ville ”lägga sig i” det amerikanska valet, men ”vad jag kan säga är vad som spelar roll för Nato”´.

Han tillade:

– Två världskrig har visat att fred i Europa också är viktigt för USA:s säkerhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet