Foto: AFP/Robyn Beck

Nya twitterhånet mot Donald Trump efter debatten

Uppdaterad
Publicerad

När Donald Trump under söndagens presidentvalsdebatt fick en fråga om islamofobi svarade han bland annat att muslimer måste börja rapportera misstänkt aktivitet.

Nu fylls twitter av amerikanska muslimers hån mot svaret.

Under söndagens debatt mellan Hillary Clinton och Donald Trump fick Trump en fråga om islamofobi från en muslimsk kvinna, sittandes i publiken.

– Hur kommer ni hjälpa människor som mig med konsekvenserna av att vi utmålats som ett hot mot nationen, när valet är över?

USA-val 2016

”Måste rapportera”

Trump svarade att islamofobi är skamligt men undvek därefter att besvara frågan genom att vända på den.

– Vi skulle kunna vara väldigt politiskt korrekta, men vi har ett problem. Vi måste se till att muslimer börjar rapportera när de ser att något misstänkt pågår.

Trump fortsatte sedan upprepa kravet och antydde att tidigare terrorattacker skulle kunnat undvikas om muslimer inte undvikit att rapportera misstänkt radikalisering.

– Om de inte gör det, sätter det vår nation i en svår situation. Kolla på Orlando och San Bernardino och World Trade Center.

Hånas på Twitter

Snart efter att Trump svarat på frågan började det nya kravet hånas på av amerikanska muslimer på twitter.

Under hashtagen #muslimsreportstuff  skrev bland annat en användare: ”Han är bakom dig!”, tillsammans med en bild från debatten där en bister Trump syns stående bakom Clinton.

En annan användare har tweetat en samma bild och rapporterat att: ”En man har ställt sig för nära en kvinna under debatten, som försöker ta henne på ****”, med en blinkning till Trumps senaste skandal.

Foto: Twitter/Driss R. Temsamani

Andra har använt hashtagen för att åter uppmärksamma frågan om islamofobi mot amerikanska muslimer: ”Jag mobbas och trakasseras av Trumpsupporters VARJE DAG”, skrev en användare.

Foto: Twitter

Rapporterar redan

Trumps krav verkar dock komma för sent, rapporter från amerikanska muslimer är enligt den amerikanska säkerhetspolisen redan en central del av organisationen.

– Det ligger i hjärtat av FBI:s effektivitet att vi har goda relationer till de här människorna, sade FBI-chefen James B Comey till Reuters kort efter attacken mot nattklubben Pulse i Orlando, där flera personer dödades av en radikaliserad muslim.

– Några av våra mest produktiva relationer är med människor som ser saker och berättar det för oss, som också råkar vara muslimer, sade han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet