Vita huset har släppt bilder på hur president Donald Trump pratar i telefon med ryske kollegan Vladimir Putin. Foto: Vita huset

Trump ska träffa Putin

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump har nu talat i telefon med Vladimir Putin. Enligt ryska källor vill de förbättra samarbetet mellan USA och Ryssland samt kämpa tillsammans mot IS. De ska nu försöka hitta ett datum när de kan träffas.

USA:s president Donald Trump och hans ryske kollega Vladimir Putin diskuterade bland annat situationen i Syrien och i Ukraina, rapporterar Reuters och hänvisar till ryska nyhetstjänster som är kopplade till Kreml.

Letar datum för att träffas

De båda ska också försöka hitta ett datum där de kan träffas. Det ska under samtalet, enligt de ryska källorna, ha funnits en vilja att återupprätta och förbättra samarbetet mellan USA och Ryssland.

USA-val 2016

Frågan om lättnader av USA:s sanktioner mot Ryssland ska enligt de ryska källorna inte ha tagits upp under samtalet.

Tillsammans mot IS

Trump och Putin vill att deras länder samarbetar för att besegra IS och andra terrorgrupper i Syrien, enligt de ryska källorna.

De båda ledarna kom överens om att fotsätta hålla kontakten.

Och samtalet med Vladimir Putin var långt ifrån dagens enda. Trump har även pratat med Angela Merkel, François Hollande och Japans premiärminister Shinzo Abe. Senare ikväll ska han prata med Australiens premiärminister Malcolm Turnbull.

Shinzo Abe ska besöka Vita huset

Dagens samtalsrunda inleddes med Japans premiärminister Abe som bjöds in till ett möte i Vita huset den 10 februari”, enligt ett uttalande från Vita husets pressekreterare Sean Spicer efter telefonsamtalet.

Viktigt samtal med Putin

Vid en pressträff i fredags sade Trump att ”vi får se vad som händer” när han fick frågor om relationen med Putin – en man han flera gånger tidigare uttryckt beundran för. Den amerikanske presidenten fick vid samma tillfälle en fråga om han planerar att lätta på USA:s sanktioner mot Ryssland och svarade då ”det är väldigt tidigt att tala om det”.

Omkring klockan 20 svensk tid talade Trump med Frankrikes president François Hollande, som senast i dag uttryckt sig kritiskt om det nya styret i USA och som i går konstaterade att Donald Trumps ledarskap innebär utmaningar för Europa.

”Plikt att hjälpa flyktingar”

Även Frankrikes och Tysklands utrikesministrar uttryckte oro över flera av den nya amerikanska regeringens beslut vid en gemensam presskonferens i Paris på lördagsförmiddagen.

-Att välkomna flyktingar som flyr från krig är en del av vår plikt, säger den franske utrikesministern Jean-Marc Ayrault, uppenbarligen syftande på Donald Trumps order att tillfälligt stoppa flyktingmottagandet till USA.

Klockan 23 svensk tid talar Trump med den australiske premiärministern Malcolm Turnbull.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet