Foto: Skärmdump

Trump i fokus i premiärdebattens eftersnack

Uppdaterad
Publicerad

En sedvanligt kontroversiell Trump och ett antal kända kvinnor i rampljuset, så kan analyserna av debatten mellan de republikanska presidentkandidaterna i USA sammanfattas. Bland kvällens vinnare pekas Marco Rubio, Carly Fiorina – och Hillary Clinton ut.

I natt hölls den första stora politiska debatten inför primärvalet inom det republikanska partiet i USA, ett val där partiet ska utse vilken kandidat som ska ta kampen med Demokraterna om presidentmakten 2016.

Tv-kanalen Fox Television hade bjudit in de just nu tio populäraste kandidaterna. Det råder dock ingen tvivel bland de flesta amerikanska medier: Kvällens huvudperson hette Donald Trump.

”Mäts i ett parallellt universum”

Nyhetskanalen CNBC valde efter debatten att dela upp deltagarna mellan vinnare, förlorare – och Trump.

– Donald Trump måste värderas på skalan i det parallella universum som hans kampanj befinner sig i, där oregerlighet, krasshet, medieförakt, förakt för de andra kandidaterna och övertygelsen om att inte bry sig ett dugg tycks löna sig, skriver CNBC:s kommentator Daniel Libit.

Särskilt två av fastighetsmogulens utspel har väckt starka reaktioner efter debatten. På frågan om någon av kandidaterna kunde tänka sig att ställa upp som presidentkandidat även utan det republikanska partiet i ryggen, var det bara Trump som räckte upp handen.

– Många trogna republikaner kan ha ryggat tillbaka av det svaret, och han kommer säkert att förlora röster bland de övertygade väljare som allra oftast röstar i primärvalen, skriver CNN:s Maeve Reston.

Kvinnosyn provocerar

Nästa kontrovers kom när en av programledarna, Megan Kelly, tog upp Trumps kvinnosyn, då han tidigare kallat kvinnor ”feta grisar, hundar, sluskar och motbjudande djur”. Trump parerade skämtsamt med att säga att uttalandena bara hade handlat om Rosie O’Donnell, amerikansk skådespelare och tv-personlighet.

O’Donnell, som flera gånger har rykt ihop med Trump i sociala medier, var kvick med att twittra ut en kommentar till utpekandet: ”Försök förklara det där för dina barn”.

När Kelly påpekade att Trump nog hade gått över en gräns med sina val av ord, fick hon höra att han kanske skulle sluta vara trevlig mot henne också.

– Trumps utbyte med Kelly var kväljande och kommer att hemsöka Trump i kampanjen, säger RC Hammond, tidigare talesperson för republikanen Newt Gingrich, till New York Post.

– Det är bara att spekulera kring hur det skulle ha sett ut om Carly Fiorina varit med.

Briljerade från ”barnbordet”

Fiorina är just nu Republikanernas enda kvinnliga kandidat, och deltog tidigare under dagen i en mindre debatt med de sju kandidater som inte kvalificerade sig till kvällens toppdebatt. Trots detta lyfts hon av flera experter fram som en av kvällens stora vinnare.

– Ja, hon satt vid ”barnbordet”, men Hewlett-Packards tidigare vd stack ut – något enormt. Hon var avslappnad och väl insatt i såväl inrikes- som utrikespolitik, skriver exempelvis Washington Posts Chris Cilliza.

Vinnare i kvällens huvuddebatt anses emellertid vara Floridasenatorn Marco Rubio.

– Rubio framstod som passionerad och ärlig, höll sig ur sandlådekriget och kunde prata politik, skriver Nicholas Confessore vid New York Times.

”Det bästa som hade kunnat hända Clinton”

En annan person som sägs ha dragit fördel av debatten var inte ens närvarande: Hillary Clinton, det demokratiska partiets just nu starkast lysande kandidat.

– E-postskandalen* togs bara upp en gång – EN GÅNG! – och Trump sög upp det mest av kvällens vrede. Det är ungefär det bästa som hade kunnat hända Clinton, skriver CNBC:s Daniel Libit.

Clinton valde själv att inte direkt kommentera debatten. Under natten umgicks hon i stället med bland andra dokusåpastjärnan Kim Kardashian på en välgörenhetsgala, skriver Time. Kardashian tog tillfället i akt att göra sin egen förutsägelse om utgången av det kommande presidentvalet.

– Upprymd över att få träffa vår nästa president i kväll! Kanske tar hon en selfie med mig, skrev hon på Twitter.

Clintons kampanjstab lade heller ingen större energi på att blanda sig i debatten, utan nöjde sig med att twittra:

– Tittat på republikanska debatten? Slår vad om att du känner för att donera pengar till en demokrat vid det här laget.

Fakta

*Skandalen handlar om att Clinton i sin roll som utrikesminister under Barack Obamas första mandatperiod på ett oförsiktigt sätt ska ha använt sig av ett privat e-postkonto.

Deltagarna i debatten

  • Donald Trump, 69, fastighetsmiljardär, affärsman, tv-kändis
  • Jeb Bush, 62, före detta guvernör i Florida
  • Scott Walker, 47, guvernör i Wisconsin
  • Marco Rubio, 44, senator i Florida
  • Ben Carson, 64, pensionerad hjärnkirurg och författare
  • Mike Huckabee, 59, pastor och före detta guvernör i Arkansas
  • Ted Cruz, 44, jurist och senator från Texas
  • Chris Christie, 52, guvernör i New Jersey
  • John Kasich, 63, guvernör i Ohio
  • Rand Paul, 52, kirurg och senator från Kentucky

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.