Donald Trump vill stoppa ”bad hombres”, men har inte specificerat vilka de är. Foto: TT

Trump: Jag kan skicka trupper till Mexiko

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump sade i ett telefonsamtal med Mexikos president Enrique Pena Nieto i fredags att USA kan skicka trupper till Mexiko för att stoppa ”bad hombres” (ung. dåliga män), om inte Mexikos militär gör mer för att kontrollera dem. Det rapporterar nyhetsbyrån AP som hänvisar till en utskrift av samtalet.

Utskriften ger inga detaljer om vilka personer Trump avsåg med uttrycket ”bad hombres” och det framgår inte heller vad den mexikanske presidenten svarade, skriver AP.

AP skriver att en person som har tillgång till den officiella utskriften av telefonsamtalet ska ha gett nyhetsbyrån ett utdrag där Trump säger: ”Ni har ett gäng ”bad hombres” där. Ni gör inte tillräckligt för att stoppa dem. Jag tror er militär är rädd. Vår militär är inte rädd, så jag skulle kanske skicka ner den för att ta hand om det”.

USA-val 2016

Mexiko: Helt och hållet falskt

Eduardo Sanchez, talesperson för Mexikos president, säger att tonen i samtalet inte ska ha varit fientlig eller förödmjukande utan respektfull.

– Det är helt och hållet falskt att USA:s president hotade att skicka trupper till Mexiko, sade Sanchez i en radiointervju enligt AP.

Det mexikanska utrikesdepartementet har också till AP förnekat att de ”negativa uttalandena” ägt rum under samtalet. ”Tvärtom var samtalet konstruktivt”, enligt utrikesdepartementet.

I går publicerade den mexikanska webbsajten Aristegui Noticias en liknande redogörelse för telefonsamtalet, baserad på vad journalisten Dolia Estevez rapporterat, skriver AP vidare. Hennes rapport beskriver hur Trump förödmjukat Pena Nieto under ett konfrontatoriskt samtal, enligt nyhetsbyrån.

AP: Vita huset bekräftar

Men en talesperson för Vita huset bekräftar att Donald Trump sagt till Enrique Pena Nieto att han skulle kunna skicka amerikanska trupper för att ta itu med ”bad hombres down there” om den mexikanska militären inte gör det, skriver AP senare.

Talespersonen säger att Trumps kommentar var avsedd att vara ”lighthearted” (ungefär sorglös, obekymrad) och syftade på samarbete länderna emellan för att bekämpa drogkarteller.

Talespersonen, som vill vara anonym, beskriver också samtalet som ”trevligt och konstruktivt”, enligt AP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet