Foto: TT

Trump möter pressen i New York

Uppdaterad
Publicerad

Det saknas inte frågor till Donald Trump när han möter pressen för första gången sedan i somras. Och om en vecka svär han ämbeteseden och börjar sin mandatsperiod. Samtidigt kommer det uppgifter om att Ryssland har komprometterade uppgifter om den tillträdande presidenten.

– Det är en otrolig fläck om underrättelsebyråerna släppte rapporten. Det skulle aldrig ha skrivits, aldrig ha släppts, säger Donald Trump på presskonferensen som SVT sänder live.

Det var många frågor om Ryssland när tillträdande Donald Trump mötte pressen och speciellt nyheten om att Ryssland har komprometterande information om honom.

Trump lyfte återigen fram att den läckta rapporten var nonsens.

– President Putin sa att den fejkade nyheten är fejk. Jag respekterar att han sa det. Hade han haft något på mig hade han nog släppt det redan.

Trump berörde också hackningen och erkände att Ryssland kunde vara ansvariga, men att det även kan vara andra länder som har gjort olika hackningar och försök.

”Vi talar hackning”

– Vi talar om hackning. Det är dåligt, men titta vad vi lärde oss av det. Hillary Clinton fick frågorna inför debatten och rapporterade inte in det. Kan du tänka dig vad som hade hänt om jag hade haft det?

På frågan om relationen med Rysslands president Putin framhöll Trump att det inte behöver vara negativt om de två kommer överens.

– Om president Putin gillar mig ser jag det som en tillgång. Ryssland kan hjälpa oss bekämpa IS. Jag hoppas att jag kommer överens med honom. Om inte, tror ni verkligen att Hillary Clinton skulle vara tuffare på Putin än jag? Skämtar ni med mig?

”Make America great again” har varit Donald Trumps slagord under presidentkampanjen som har gått till historien som en av de mest mediebevakade och skandalomsusade kampanjerna någonsin. Samtidigt har han lyckats bygga upp en lojal skara följare över hela USA.

Sedan Trump vann valet den 8 november 2016 har världens ögon varit riktade mot Trump tower, basen för den tillträdande presidenten, för att se vad hans första steg ska vara. Journalister har slagit läger i lobbyn till skyskrapan och varje besökare har följts av analyser och spekulationer. Långsamt har en administration vuxit fram runt Trump.

Flera vallöften

Under presidentkampanjen hade Trump ett flertal vallöften, bland annat att Obamacare skulle rivas upp, det skulle byggas en mur vid mexikanska gränsen, samt att Washington skulle dräneras från lobbyism och korruption. Det senare anses redan vara brutet när den nya administrationen börjar ta form, men Trumps före detta kampanjledare Corey Lewandowski menar dock att uttrycket ”drain the swamp” syftade på att skapa jobb och inte mer byråkrati.

Trump vill också införa en lag om att tjänsteman måste vänta fem år om de vill ändra bana och bli lobbyister.

Obamacare kan ändras

De andra vallöftena är däremot fortsatt aktuella inför den nya presidentens tillträde. Till en början lovade Donald Trump att han skulle riva upp Obamacare, men efter att ha mött den avgående presidenten har han ändrat syn på saken. Enligt CNN vill Trump ersätta Obamacare med en annan reform, men Republikanernas har ännu inte något förslag på hur den ska se ut. Men bland annat sägs det att Donald Trump ska vara beredd att låta personer under 26 år behålla sin försäkring.

100 första dagarna

Trump har redan presenterat några beslut han tänker ta när han är på plats i Vita huset.

Bland annat vill han riva upp handelsavtalet TTP (Trans-Pacific Partnership) som berör USA, Kanada och ett flertal länder på andra sidan Stilla havet. Trump vill också ta bort restriktionerna på kol och skiffergas. Planen är att det ska öppna upp för fler jobb inom energisektorn.

När det kommer till de större vallöftena, som nämnda ändringen av Obamacare och muren vid mexikanska gränsen behöver Donald Trump få förslagen godkända i kongressen, vilket är representanthuset och senaten. Republikanerna har majoritet i båda vilket ger dem stor möjlighet att genomföra sin politik.

Muren mot Mexiko

Planen med muren är fortfarande igång och beräknas kosta över 10 miljarder dollar. Trump har tidigare sagt att Mexiko ska betala för muren, men till en början står USA för kostnaden. Trumps administration har dock föreslagit att man stänger ner remitteringar till Mexiko från papperslösa mexikaner i USA.

Trump har också sagt att han vill deportera papperslösa immigranter från USA om de finns i brottsregistret, många av dessa är mexikaner.

Kvällens presskonferens

Men innan Donald Trump bosätter sig i Vita huset och svär ämbetseden har han sin första presskonferens som tillträdande president. Den äger rum i det numera extra välbevakade Trump Tower på Manhattan i New York vid klockan elva lokal tid, vilket är klockan 17 svensk tid. Samtidigt frågas flera av hans tilltänkta ministrar frågas ut i senaten.

Trump fick bland annat frågor om sina affärsrelationer. Han har försökt att ta avstånd från sin affärsverksamhet och intressekonflikterna som de kan innebära, men det är oklart hur effektiva hans åtgärder faktiskt har varit. Under presskonferensen blev det tydligare vad som väntar.

Donald Trump isolerar sig frivilligt från familjeföretaget och hans söner ska ta över.

Ryska uppgifter

Men mest var det frågor om sitt bemötande av uppgifterna om rysk inblandning i USA:s presidentval och hur hans eget namn blivit högaktuellt i sammanhanget.

– Det är en skam att informationen släpptes ut. Det är fejkade nyheter, det hände inte och det var mina motståndare som satte ihop den där skiten, säger Trump.

Trump twittrade

FBI utreder trovärdigheten i uppgifterna, som Trump ska ha fått vid ett möte med fyra av USA:s högsta underrättelsechefer. Det är inte klarlagt huruvida de diskuterade frågan, men enligt CNN vill cheferna att Trump ska känna till att Ryssland kan ha samlat information som kan vara skadlig för båda de stora partierna i USA – men att de inför valet bara släppte det som var skadligt för Demokraterna och Hillary Clinton.

Tidigare på dagen twittrade Donald Trump också om nyheten:

”FALSKA NYHETER – EN FULLSTÄNDIG POLITISK HÄXJAKT”, skrev han.

Uppgifterna har också förnekats av Kreml, som av talespersonen Dmitrij Peskov beskrivs som fullständigt nonsens vars syfte är att skada relationerna mellan Ryssland och USA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.