Foto: TT

Trump nobbar traditionstyngd middag

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump kommer inte följa den amerikanska presidenttraditionen att äta middag med Vita husets korrespondentförening. Beslutet kommer kort efter att flera stora redaktioner uteslöts från en presskonferens med Trump.

USA:s president Donald Trump tänker inte gå på Vita husets korrespondentmiddag i år. ”Jag kommer inte att närvara på Vita husets korrespondentförenings middag i år. Hälsa alla så gott och ha en underbar kväll!”, skriver Trump på Twitter.

Den amerikanske presidenten äter traditionsenligt middag med journalistkåren varje vår för att samla in pengar som delas ut i form av stipendier för journaliststudier, men Trumps relation till de amerikanska medierna har blivit rejält frostig under den månaden affärsmannen suttit på sin nya post.

USA-val 2016

Senast i fredags twittrade han:

”FALSKA NYHETS-medier säger inte sanningen medvetet. En stor fara för vårt land. Bristfälliga New York Times har blivit ett skämt. Likaså CNN. Sorgligt!”

”Amerikanska folkets fiende”

Även flera mediehus har tackat nej till att delta, i protest mot Trumps attacker mot journalister. Presidenten har bland annat kallat nyhetsredaktioner för amerikanska folkets fiender.

Bloomberg, The New Yorker och Vanity Fair har alla ställt in sina fester som brukar hållas i samband med middagen. Ytterligare inställda fester och uteblivna redaktioner väntas i efterdyningarna av Trumps beslut att utesluta CNN, Guardian och New York Times från en presskonferens.

Missades senast av Reagan

Korrespondentföreningens ordförande Jeff Mason säger till CNN att det är upp till Trump att bestämma om han vill komma eller inte.

– Men vi kommer att fortsätta göra vårt jobb att skriva nyheter och berätta sanningen om den här regeringen, precis som vi gjort med alla tidigare regeringar.

Den senaste presidenten att missa en korrespondentmiddag var Ronald Reagan som 1981 uteblev för att återhämta sig efter ett mordförsök. Trump har själv medverkat på middagarna tidigare, senast under Barack Obamas ledning.

Årets middag hålls 29 april i Washington DC.

Fakta: Presidentens korrespondentmiddag

Den årliga middagen med USA:s president kallas officiellt White House Correspondents Association Dinner.

Middagen med korrespondenter har hållits sedan 1920, och den förste president som deltog var Calvin Coolidge år 1924.

Sammanlagt har 14 presidenter varit med på middagarna.

Endast män var bjudna på middagen – trots att även kvinnor var Vita huset-korrespondenter – fram till 1962.

Vissa år, då krig eller katastrofer drabbat USA och världen, har middagen ställts in.

Även kändisar, som regissörer och skådespelare, brukar finnas med bland gästerna.

Källa: whca.net

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet