Rick Perry. Foto: TT

Trump nominerar Rick Perry till energiminister

Uppdaterad
Publicerad

Texasguvernören Rick Perry nomineras till ny energiminister i USA. Han har tidigare pläderat för att skrota det departement han nu blir chef för. Samtidigt är han emot förnybar energi och har anklagats för att vara klimatförnekare.

Donald Trump meddelade på onsdagen att han vill se Perry som energiminister när han tar över som president i januari. Han kallade Perry för ”en av de mest framgångsrika guvernörerna i modern historia, som har lett Texas genom en period av oavbruten ekonomisk tillväxt och välstånd genom att utveckla delstatens energiresurser och infrastruktur, och genom att göra billig energi tillgänglig för företag och familjer”, skriver AP.

Rick Perry återgäldade komplimangerna.

USA-val 2016

– Det är en stor ära att bli utvald till posten som energiminister av presidentvalde Trump. Jag är mycket ödmjuk inför hans förtroende för mig.

Ville avveckla energidepartementet

Valet måste först godkännas av senaten. Om Trump får igenom sin vilja blir Perry chef för ett departement som han föreslog att avveckla när han kandiderade till president 2012, skriver Reuters.

Med Perry vid rodret kommer energidepartementet sannolikt att ändra fokus, från förnybar energi till fossila bränslen. Det är nämligen den typ av energiproduktion som han arbetat för under sina 14 år som guvernör, skriver Washington Post.

Den största delen av energidepartementets budget går emellertid till att underhålla landets förråd av kärnvapenstridsspetser samt till att undanröja kärnavfall efter militära vapenprogram.

Perry har nära band till oljeindustrin i Texas. Han sitter i styrelsen för två bolag, som försöker få regeringen att godkänna en omstridd oljeledning. Oljeledningen har lett till stora protester i North Dakota, skriver Reuters.

Ifrågasatt forskningen

Perry har gång på gång ifrågasatt forskning som pekar på att människan bidrar till klimatförändringarna. Han har kallat miljöaktivisten Al Gore för en falsk profet och anklagat forskare för att förvanska sina resultat i syfte att få forskningspengar.

Vid en presidentvalsdebatt 2011 jämförde han den minoritet av forskare som ifrågasätter teorin med den italienske 1500-talsastronomen Galileo Galilei, som förföljdes av katolska kyrkan när han menade att jorden snurrar runt solen.

– Forskningen är inte enig om det här. Tanken på att vi ska riskera Amerikas ekonomi baserat på vetenskaplig teori som det saknas enighet om än anser jag bara vara dumheter, sade Rick Perry då.

”Helt olämplig”

Gene Karpinski, ledare för intresseorganisationen League of Conservation Voters, säger i ett uttalande:

”Det är ingen tvekan om att Rick Perry är helt olämplig för att driva ett departement som han försökt avskaffa – och inte ens kunde namnge”, säger han och syftar på att Perry i en debatt glömde bort att energidepartementet var ett av tre departement som han ville avskaffa.

Han fortsätter:

”Perry är en klimatförnekare, är emot förnybar energi trots att det är en boom i Texas, och tror inte ens på att koldioxid är ett miljöfarligt ämne.”

Rick Perry började sin politiska bana som demokrat, men bytte senare parti till Republikanerna. Han har kandiderat till president två gånger, 2012 och 2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet