Den amerikanske presidenten har tidigare hotat att agera mot den slutna diktaturen om Kina misslyckas med att stoppa sitt grannlands kärnvapenprogram. Foto: TT

Trump: ”Nordkorea muckar gräl”

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump hotar att lösa Nordkoreafrågan på eget bevåg om han inte får stöd av regeringen i Peking, en av få samtalspartner för regimen i Pyongyang.

”Nordkorea muckar gräl. Om Kina bestämmer sig för att hjälpa till vore det jättebra. Om inte kommer vi att lösa problemet utan dem!” skriver Trump i ett inlägg på Twitter.

Den amerikanske presidenten har tidigare hotat att agera mot den slutna diktaturen om Kina misslyckas med att stoppa sitt grannlands kärnvapenprogram. Nordkorea har hittills utfört fem kärnvapenprov.

Nordkorea testar robotar
Skärmdump från Donald Trumps Twitterkonto. Foto: SVT

Nordkorea: ”Kärnvapensiktet inställt”

Statliga medier i Pyongyang varnar för att en nordkoreansk kärnvapenattack mot USA kan komma i fråga, om den amerikanska militären visar några tecken på att vilja angripa Nordkorea. Ett amerikanskt krigsfartyg är sedan i helgen på väg mot Koreahalvön.

LÄS MER: USA flyttar trupper mot Nordkorea

”Vår revolutionära, starka armé följer noggrant varje rörelse från fiendeelement. Vårt kärnvapensikte är inställt på de amerikanska invasionsbaserna, inte bara i Sydkorea och i Stilla havet, utan också på USA:s fastland”, skriver den statliga tidningen Rodong Sinmun.

Sydkorea varnar för provokationer

Sydkoreas tillförordnade president Hwang Kyo-Ahn varnade under tisdagen för provokationer från Nordkorea. Presidenten har bland annat gett militären order att intensifiera bevakningen av grannlandets aktiviteter och uppmanar till nära kommunikation med USA.

LÄS MER: Ny misstänkt robot från Nordkorea

– Det är möjligt att Nordkorea kommer att genomföra större provokationer i samband med olika jubileum, till exempel vid Högsta folkförsamlingens möte, säger Hwang, syftande på Nordkoreas formellt högsta beslutande organ.

Nordkorea å sin sida fördömer att USA har skickat ut krigsfartyg mot områden nära Koreahalvön, vilket enligt landets statliga nyhetsbyrå KCNA är ett steg närmare ”en amerikansk invasion”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea testar robotar

Mer i ämnet