Trump och Abe enades också om att ”Kina måste spela en mer avgörande roll” i att bemöta Nordkorea. Foto: TT

USA och Japan stärker samarbete mot Nordkorea – kräver mer av Kina

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump och den japanske premiärministern Shinzo Abe har kommit överens om att stärka sitt försvar mot Nordkoreas robotprogram – och uppmanar Kina att göra mer i frågan.

Under ett telefonsamtal kom ledarna överens om att ”stärka förmågan att avskräcka nordkoreanskt hot”, säger Yasutoshi Nishimura, talesperson för den japanska regeringen.

Trump och Abe enades också om att ”Kina måste spela en mer avgörande roll” i att bemöta Nordkorea, säger Nishimura. De diskuterade inte militära alternativ.

Nordkorea-krisen

Japan kommer att arbeta nära USA och Sydkorea som svar på robotuppskjutningen.

Trumps medarbetare i Vita huset, Dan Scavino, twittrade ut en bild av Trump som talar i telefonen. Han skriver att presidenten pratar med Abe och att samtalet handlade om Nordkoreas nya uppskjutning.

”Hanterar situationen”

Landet har skjutit upp en interkontinental ballistisk robot som landade i Japanska havet.

Roboten avlossades från Sain Ni i Nordkorea. Den flög i ostlig riktning och sydkoreansk militär analyserar saken tillsammans med amerikanska allierade.

Den kapacitet roboten uppvisade anses inte utgöra något hot mot USA eller dess allierade.

Trump som tidigare har hotat med att Nordkoreas robotuppskjutningar ska mötas med ”eld och raseri” är nertonad i sitt svar på den senaste uppskjutningen.

– Jag kan säga att vi kommer att ta hand om det här. Det är en situation vi kan hantera, säger han.

Möte i Kanada

Ett dussintal utrikesministrar ska diskutera det nordkoreanska hotet under ett möte efter julledigheten, meddelar Kanadas utrikesminister Chrystia Freeland. Mötet samordnas med USA på kanadensisk mark.

USA:s utrikesminister Rex Tillerson, som fördömer uppskjutningen, säger att Sydkorea, Japan och andra länder som påverkas ska diskutera ”hur det globala samhället kan motverka det hot som Nordkorea innebär mot internationell fred”.

Fakta: Nordkorea

Enligt FN:s resolutioner får Nordkorea inte avfyra ballistiska robotar eller utföra kärnvapentester. Efter fortsatta brott mot de resolutionerna har FN:s säkerhetsråd klubbat nya beslut som bland annat innebär ett totalt exportförbud för textilier och att Nordkoreas import av olja och andra fossila bränslen begränsas. Den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un hävdar att atomvapen är enda sättet för landet att skydda sig mot USA.

Läget har trappats upp i takt med ett hotfullt ordkrig mellan Washington, Tokyo, Seoul och Pyongyang. Robotuppskjutningar har gjorts i området från båda sidor, och i början av september genomförde Nordkorea ett kärnvapentest, landets sjätte och mest kraftfulla.

Nordkorea är ett av världens mest slutna länder och majoriteten av de 25 miljoner invånarna lever under hårt förtryck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet