Foto: AFP/AP/TT

Trump: Opioidkrisen ett nationellt nödläge

Uppdaterad
Publicerad

President Donald Trump kommer att utlysa nationellt nödläge vad gäller opioidkrisen i USA. En första rapport från en narkotikakommission som Trump tillsatt larmar om att runt 142 människor dör i överdoser varje dag.

Trump lovar att intensifiera regeringens insatser för att bekämpa det utbredda missbruket.

– Det är ett nationellt nödläge. Vi kommer att använda mycket tid, ansträngningar och pengar åt opioidkrisen, sade han vid en kort pressträff vid sin golfbana i New Jersey på torsdagen.

LÄS MER: Så drabbades USA av en dödlig drogepidemi

Heroin och receptbelagda smärtstillande läkemedel ledde till 60 000 dödliga överdoser 2016 – en ökning med 19 procent jämfört med året före, enligt en uppskattning sammanställd av The New York Times. Narkotikaöverdoser är därmed den vanligaste dödsorsaken för amerikaner under 50 år och opioider anses vara en starkt bidragande orsak till den kraftiga ökningen.

LÄS MER: Allt fler svenskar äter pillren som dödat tusentals i USA

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.