Efteråt klavertrampet twittrade Conway att hon menat ”terroristerna i Bowling Green” och passade samtidigt på att skälla ut en reporter som kritiserat henne. Foto: TT

Trump-rådgivare uppfann terrordåd

Uppdaterad
Publicerad

En av president Trumps rådgivare motiverade USA:s inresestopp från flera länder med ”massakern i Bowling Green” – ett terrordåd som aldrig ägt rum. Efter att ha blivit förlöjligad i sociala medier rättade hon sig.

Rådgivaren – Kellyanne Conway, tidigare Donalds Trumps kampanjchef – sade i en tv-intervju att två irakier som radikaliserat i USA var hjärnorna bakom en ”massaker” i södra Kentucky 2011.

Men, tillade hon, många känner inte till händelsen, ”eftersom den inte bevakades av medierna”.

Två hade gripits för terrorfinansiering

Conway syftade förmodligen på gripandet av två irakiska män i maj 2011 i just Bowling Green. De två anklagades för att ha försökt skicka vapen och pengar till terrorrörelsen al-Qaida i Irak.

Men männen hade inga planer på någon attack i USA – och ingen massaker inträffade.

Efteråt klavertrampet twittrade Conway att hon menat ”terroristerna i Bowling Green” och passade samtidigt på att skälla ut en reporter som kritiserat henne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.