Foto: TT

Trump Twitter-rasar efter präktig nyhetsanka

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trumps attacker på ”lögnaktiga media” har pågått ett tag, och nu har presidenten fått rejält med vatten på sin kvarn. CNN har gjort en miss som rejält skadat TV-jättens anseende.

Tre journalister på amerikanska CNN har fått sparken på grund av felaktig rapportering kring Trump-administrationens påstådda kontakter med Ryssland. Det rapporterar bland annat the Guardian. Exakt vad i rapporteringen som inte stämmer är oklart, men händelsen har fått USA:s president att på Twitter utbrista:

”Fake news”

”Wow, CNN fick dra tillbaka sin nyhet om ”Ryssland” och tre anställda tvingades säga upp sig. Hur är det med alla andra uppdiktade historier de ägnar sig åt? FAKE NEWS!”

USA-val 2016

Han retweetar också ett inlägg från kontot FNN – ”Fake News Network” – som använder sig av en förvrängd CNN-logotyp.

Skärmdump Twitter

Presidenten har med andra ord både fått rätt i sak och nytt bränsle till sina ständiga attacker riktade mot medier i allmänhet och hatobjektet CNN i synnerhet.

Plockades bort

Den ifrågasatta nyheten om Trump-administrationens otillbörliga kontakter med Ryssland publicerades på CNN:s nyhetssajt i torsdags. På fredagen plockades artikeln bort med länkar och allt.

Samtidigt publicerade CNN en ursäkt till Anthony Scaramucci, den Trump-rådgivare som påstods haft ett otillbörligt möte med ryska intressen. 

Anthony Scaramucci, rådgivare till president Trump. Foto: TT Arkiv

Scaramucci själv accepterade ursäkten från CNN medan många andra, inklusive presidentens äldste son Donald Trump Jr, fortsatte att rasa mot vad man betecknade som CNN:s lögnaktiga rapportering om administrationens göranden och låtanden.

Grävchef får gå

Exakt vad som är fel i rapporteringen är oklart, rapporterar Bloomberg. CNN själva motiverade beslutet att plocka bort nyhetsartikeln från sin webb med att den ”inte motsvarade den redaktionella standarden”.

Nyheten – som gick ut på att Scaramucci i januari träffat chefen för en rysk investeringsfond och att två demokratiska senatorer misstänkte att de då pratat om lättnader i de amerikanska sanktionerna mot Ryssland – hann aldrig publiceras i någon av bolagets TV-sändningar. Men på webben var skadan ett faktum.

I går måndag tog mediejätten ytterligare ett steg i sin pinsamma pudel då artikelförfattaren Thomas Frank tvingades säga upp sig. Även Erick Lichtblau, redaktör i Washington samt Lex Harris, chef för CNN:s grävredaktion, fick gå från sina jobb.

LÄS MER: Så twittrar Trump

Enligt en anonym chef på CNN väcktes tidigt interna farhågor om att sanningshalten i storyn om Scaramucci och Ryssland inte kontrollerats tillräckligt noga innan nyheten publicerades. Detta är också orsaken till att medarbetarna får sparken – de har helt enkelt inte gjort sitt granskande jobb och därmed skadat bolagets trovärdighet allvarligt.

Vildsinta twittersvingar

Enligt de flesta bedömare innebär fadäsen ett ordentligt magplask för en av världens tyngsta nyhetsförmedlare och en fjäder i hatten för Trump. På Twitter tar presidenten det hela ett steg längre och svingar vilt mot flera större mediehus: 

”Så Fake News CNN åkte dit på bar gärning, men hur är det med NBC, CBS och ABC? Och hur står det till med misslyckande @nytimes & @washingtonpost? De är alla Fake News!” 

Foto: Skärmdump Twitter

LÄS MER: Allt du vill veta om Trump – och lite till

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet