Foto: TT

Trump ska utveckla nytt missilförsvar

Uppdaterad
Publicerad

Trump planerar att utveckla ett nytt missilförsvar som ska skydda mot attacker från Nordkorea och Iran. Samtidigt står han fast vid att bygga en mur mot Mexiko.

Meddelandet lades ut på Vita husets hemsida bara minuter efter att den nye presidenten hade installerats.

Donald Trump hade knappt hunnit sväras in som ny president innan Vita husets hemsida uppdaterades med en handlingsplan från den nya administrationen.

Där står nu att USA planerar att utveckla ett nytt missilförsvar som ska skydda mot attacker från Nordkorea och Iran. Det står dock inga detaljer om hur det nya försvarssystemet ska utformas, om det skiljer sig från det som redan är under utveckling, hur mycket det ska kosta eller hur det ska finansieras, skriver Reuters.

USA-val 2016

Hårdare brottsbekämpning

Samtidigt skriver den nya presidentadministrationen att USA behöver hårdare brottsbekämpning, mer samhällsengagemang och mer effektiv polisbevakning.

”Den farliga antipolis-stämningen i Amerika är fel. Trumpadministrationen kommer att sätta stopp för det”, står det på hemsidan.

Presidenten står också fast vid att bygga en mur mot Mexiko för att stoppa illegal invandring.

Slopar klimatplan

Enligt uttalandet ska inkomster från energiproduktion ska användas till att bygga vägar, broar och annan infrastruktur.

Obamas klimatplan, som föreslår en minskning av USA:s koldioxidutsläpp bland annat genom att bevara skogar och uppmuntra till renare förnybara energikällor, ska slopas.

”Att lyfta de här restriktionerna kommer att vara till stor hjälp för amerikanska arbetare, höja lönerna med mer än 30 miljarder dollar de kommande sju åren”, står det på hemsidan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet