Trump tar emot Mexikos president

Uppdaterad
Publicerad

Mexikos president Enrique Peña Nieto kommer till USA för ett möte med president Donald Trump den sista januari. De väntas prata om frihandelsavtalet länderna emellan – och den omtalade muren.

Det var under ett telefonsamtal på lördagen som de båda presidenterna kom överens om att ses. Vid mötet kommer de samtala om handel, invandring och säkerhet, enligt Vita Huset.

Det låter alltså som om några av de mest uppmärksammade planerna som Trump offentliggjort inför sitt presidentskap, och som skakat om Mexiko, kommer att bli föremål för diskussion mellan ledarna.

Till exempel Trumps uttalanden om att omförhandla, eller till och med helt slopa, frihandelsavtalet Nafta som omfattar båda länderna samt Kanada. Då hela 85 procent av Mexikos export går till USA har detta stor betydelse för industrin.

Få kan väl ha undgått en annan av Donald Trumps hjärtefrågor, nämligen att bygga en mur mot Mexiko. Den tänker sig den nyblivne USA-presidenten att Mexiko ska betala för, något som Enrique Peña Nieto upprepade gånger sagt blankt nej till.

Peña Nieto har fått kritik för att han inte haft någon tydlig strategi för att bemöta Trumps hot kring handeln och om att deportera migranter som befinner sig i USA utan tillstånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.