Foto: TT

Trump tar strid med tv-kanal

Publicerad

Donald Trump, miljardären som vill bli USA:s näste president, har hamnat i tvist med den spanskspråkiga tv-kanalen Univision.

Han tänker stämma kanalen för kontraktsbrott, sedan Univision beslutat bojkotta skönhetstävlingen Miss USA, som Trump är delägare i.

Orsaken till bojkotten är nedsättande uttalanden om mexikaner, som Trump gjorde när han i förra veckan tillkännagav att han vill bli Republikanska partiets kandidat i nästa års presidentval. Fastighetsmagnaten anklagade Mexiko för att skicka våldtäktsmän och kriminella till USA.

–De skickar människor med många problem, och de tar med sig sina problem. De tar med droger, de tar med sig brottslighet, de är våldtäktsmän. En del är, förmodar jag, hyggligt folk, men jag pratar med gränsvakter och de berättar vad det är vi får, sade Trump.

Tv-bolaget NBC har rättigheterna att sända den engelska versionen av Miss USA den 12 juli. Univision hade planerat att sända tävlingen på spanska, men drar sig nu ur, och tänker inte heller sända andra program med koppling till Trumps företag.

Trumps juridiske rådgivare Michael Cohen säger till Reuters att Trump tänker kräva ”hundratals miljoner dollar” av Univision.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.