Donald Trump träffade CIA under lördagen. Foto: TT

Trump träffar CIA

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump har länge riktat skarp kritik mot de amerikanska underrättelsetjänsterna. Men när han besökte CIA:s högkvarter på lördagen strödde han beröm omkring sig och sade att det inte finns några andra som han har så stor respekt för.

– Jag står bakom er till tusen procent, sade han.

USA:s nye president Donald Trump har bland annat sagt att han tvivlat på CIA:s och FBI:s rapporter om att Ryssland står bakom hackningen av Demokraterna inför presidentvalet. Han har också attackerat de 17 organen för att vara en del av etablissemanget i Washington.

Striden intensifierades än mer några dagar innan Trump svors in, sedan en rapport som påstår att Moskva kan ha information som är skadlig för honom hamnat i händerna på flera medier. Han skrev då på Twitter: ”Underrättelseorganen skulle aldrig ha tillåtit den här falska nyheten att 'läcka' ut i det offentliga. Ett sista skott mot mig. Lever vi i Nazityskland?”

USA-val 2016

”Speciella människor”

Men på lördagen besökte han CIA:s högkvarter i Langley, Virginia. Han sparade inte på lovorden när han berömde de cirka 400 personerna som närvarade.

Trump sade att de är ”mycket speciella, fantastiska människor” och att få andra skulle kunna göra deras jobb, skriver Reuters.

– Jag älskar er, jag respekterar er. Det finns inga andra som jag respekterar mer än CIA:s anställda, sade han.

Samtidigt medgav Trump att han ibland inte har backat upp dem som de skulle önska. Men presidenten förnekade att han har legat i fejd med underrättelsetjänsterna och påstod att medierna bara har fått det att framstå som så. Han sade också att medierna har ljugit om hur många personer som närvarande vid fredagens installation.

Utplåna terrorgruppen IS

Trump har utsett senatorn Mike Pompeo till ny CIA-chef efter avgående John Brennan, men utnämningen är ännu inte godkänd av senaten. Vid besöket sade han att nomineringen av Mike Pompeo var hans viktigaste.

Han tryckte också på att terrorgruppen IS och islamistisk terrorism måste raderas från jordens yta.

– Det är en nivå av ondska som vi aldrig har sett.

Trump menade att alla som befann sig i rummet sannoikt hade röstat på honom.

– För vi är alla på samma våglängd, sade han enligt BBC.

Möts av iskyla

Men inifrån CIA bemöts besöket av iskyla.

– Många människor undrar om vi kan tjäna under en president och nationell säkerhetsrådgivare som har uttryckt sådant förakt för underrättelsesamfundet, säger en erfaren CIA-medarbetare under villkor av anonymitet.

Trump har anklagat de 17 organen för att vara en del av etablissemanget i Washington, liksom att de anklagat Ryssland för att genom dataintrång blanda sig i valkampanjen. Striden intensifierades än mer några dagar innan Trump svors in när han liknade organen med nazister, sedan en rapport som påstår att Moskva kan ha information som är skadlig för honom hamnat i händerna på flera medier.

Hota säkerheten

Farhågor har luftats om att striden mellan den exekutiva makten och underrättelse- och säkerhetsorganen i förlängningen kan hota USA:s säkerhet.

Enligt röster före besöket skulle Trump få lägga på en riktigt intensiv charmoffensiv för att värma upp de isiga relationerna.

– Det kommer att bli intressant att se hur många människor som kommer att lämna sina hus och hoppa in i sina bilar för att köra till högkvarteret på sin lediga dag för att få folkmassan att se större ut för någon som jämfört dem med nazister, sade en annan anonym CIA-tjänsteman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet