Tysklands förbundskansler Angela Merkel och USA:s president Donald Trump under fredagens presskonferens i Washington DC. Foto: TT

Trump: Tyskland är skyldigt NATO pengar

Uppdaterad
Publicerad

I går vägrade han skaka hand med Angela Merkel. I dag går Donald Trump ut på Twitter och säger att Tyskland är skyldiga NATO ”stora summor pengar” och att USA måste få mer betalt för det försvar som de ger Tyskland.

Den ansträngda stämningen som kunde ses vid pressmötet mellan Merkel och Trump i ovala rummet i går verkar få nytt bränsle i dag. Presidenten skriver i dag i en tweet att ”Tyskland är skyldigt Nato stora summor pengar och USA måste betalas mer för det mäktiga, och mycket dyra, försvaret som Tyskland förses med!”

Hårda ord ska även ha levererats under gårdagens möte mellan Tysklands förbundskansler och USA:s president, särskilt när det kommer till flyktingpolitiken. Merkel har bland annat tidigare sågat Trumps inreseförbud för invånare från en del muslimska länder.

USA-val 2016
Trumps twitterattack mot Tyskland Foto: Skärmdump från Twitter

”Bra möte”

Men att mötet ska ha varit ansträngt vill inte Trump tillstå. Precis innan tweeten om Tysklands skulder till Nato passar han på att ge en sedvanlig känga till nyhetsrapporteringen.

”Trots vad ni hört från FEJKMEDIERNA så hade jag ett bra möte med tyska förbundskanslern Angela Merkel. Men Tyskland är skyldig….” och sen fortsatte presidenten att skriva i nästa tweet att Tyskland var skyldig pengar för det försvar som USA och Nato ger landet.

Under de båda ledarnas gemensamma presskonferens i fredags krävde Trump att USA:s allierade i Nato ska betala tillbaka ”stora summor pengar från tidigare år”.

Kritiserat Tyskland tidigare

Angela Merkel å sin sida sade att Tyskland förbundit sig att öka sina försvarsutgifter till Nato-medlemmarna enligt en tidigare överenskommelse om två procent av BNP.

Det är inte första gången Trump attackerat Tyskland. Under sin presidentvalskampanj kallade han den tyska förbundskanslerns flyktingpolitik för ett ”katastrofalt misstag” och anklagade Merkel för att ”förstöra Tyskland”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet