Foto: TT

Analys: Nu lovordas Trump av kritiker

Publicerad
Analys ·

En snabb amerikansk attack har ändrat dynamiken i Syrien. Det är första gången USA slår till mot regimen. Och även om attacken var begränsad så har den stor symboliskt värde och budskapet bör ha gått hem hos både Assad och Putin.

Eva Elmsäter

Utrikesreporter

President Donald Trump har länge sagt att han är ovillig att dra in USA i ytterligare en konflikt i Mellanöstern. Han har också signalerat att Assad inte nödvändigtvis måste bort vid en fredsuppgörelse.

Snabb omsvängning

Det här har förändrats helt på några dagar. För Donald Trump gick gränsen vid Assads gasattack mot sin egen befolkning. Hans svar blev en raketattack mot syriska regimstyrkor.

Syrienkriget

Förutom den moraliska upprördheten över att Assad använder gas mot civila så la Donald Trump fram en rad anledningar till ingripandet.

Det främsta att Syrien har brutit mot avtal som förbjuder användandet av kemiska vapen. Men också att kriget i Syrien orsakar en flyktingkris, som destabiliserar regionen och i slutändan också hotar USA.

Förargar Moskva

Den nya amerikanska politiken skakar om i relationerna med främst Ryssland, men också Iran.

Båda länderna stöttar aktivt Assad i kriget i Syrien.

USA ska inför attacken mot flygbasen ha varnat både den ryska och den iranska militären för att minska risken för dödsfall, men reaktionerna i Moskva och Teheran blir trots det starka.

Donald Trump kanske har minskat sin popularitet i Ryssland och i Iran men han har skapat en bättre relation till flera av USA:s traditionella allierade, som Storbritannien och Europa. Flera av hans kritiker på hemmaplan har också lovordat honom medan hans anhängare bland extremhögern känner sig svikna.

Visar handlingskraft

Trump kommer med all säkerhet att framhålla att attacken mot Syrien visar på den nya amerikanska administrationens handlingskraft, till skillnad mot omvärldens handfallenhet inför krisen.

Också i jämförelse med Obamas ovilja att agera i Syrienkriget.

2013 var också Obama nära att ge sig in i kriget sedan civilbefolkningen utsatts för liknande gasattacker. Ryssland avvärjde en amerikansk attack då genom att föreslå en nedmontering av det syriska kemiska vapenprogrammet. Inspektörer lyckades snabbt lokalisera de kemiska vapnen och föra bort dem för destruktion.

Oroande vapeninnehav

Uppenbarligen fanns det mer kemiska vapen eller kanske snarare fanns förmågan att producera kemiska vapen kvar. Och det är något som oroar omvärlden särskilt med tanke på att Syrien är hemvist för en rad olika terrorgrupper. Om de får tillgång till kemiska vapenlager kan de vålla stor förödelse också i andra länder.

Trumps ingripande i Syrien är därför något som flera nationer kan ställa sig bakom. Trump vädjade också till andra länder att göra allt för att få ett stopp på kriget i Syrien. Det är en kraftig omsvängning i den amerikanska officiella hållningen gentemot Syrien.

Klar markering

Vi vet fortfarande inte om det innebär en total förändring av den amerikanska politiken mot Syrien eller om det här var en engångsföreteelse för att markera mot Assad.

Men det kan förändra maktbalansen i Syrien och inte minst läget vid fredsförhandlingarna i Genève.

I Genève har oppositionen hamnat i underläge i takt med de ryska framgångarna på slagfältet och omvärldens tal om att Assad kanske måste sitta kvar. Den amerikanska attacken kan ge ett moraliskt stöd till de syrier som sett regimens övergrepp på nära håll. Och kanske också ge förhandlingarna ny energi.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Syrienkriget

Mer i ämnet