Människor protesterar mot Trumps första inreseförbud på Pittsburghs intrenationella flygplats den 29 januari. Foto: TT

Nytt inreseförbud väntas från Trump inom kort

Uppdaterad
Publicerad

USA:s nye president Donald Trump planerar ett nytt inreseförbud för medborgare från sju länder som sägs utgöra ett terrorhot. Beslutet kan komma redan på onsdagen.

Samtidigt väntas han upphäva riktlinjerna om att transsexuella skolelever ska ha rätt att välja toalett utifrån sin könsidentitet, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Trumps första försök att införa ett inreseförbud stötte på patrull hos federala domare och blockerades av appellationsdomstolen. Nu gör han ett nytt försök. Enligt CNN förbereder presidentadministrationen en ny order som tillfälligt stoppar medborgare från sju länder.

Läs mer: Appellationsdomstolen stoppar inreseförbudet

Trumps inreseförbud

Upphäver toalettriktlinjer

Samtidigt visar ett utkast till ett dokument att Trump planerar att upphäva förre presidenten Barack Obamas riktlinjer om att transsexuella elever på offentliga skolor ska ha rätt att välja toalett utifrån sin könsidentitet, uppger nyhetsbyrån Reuters.

Riktlinjerna kom den 13 maj förra året och gör det möjligt att strypa federala medel till skolor som tvingar elever att gå på toaletter som matchar det kön de fötts med.

Än så länge rör det sig om ett utkast, som kan komma att ändras. Dokumentet kan bli offentligt redan på onsdagen, enligt intressegrupper som har varit i kontakt med personer inom Trumps administration.

– Vi har hört att det ska upphävas i dag, säger Mara Keisling, ledare för Nationella centret för transsexuell jämlikhet.

Läs mer: Delstater stämmer Obama för toalettlagar

Ändrade sig under valkampanjen

Under valkampanjen sade Trump inledningsvis att transsexuella skulle ha rätt att själva välja toalett, men senare ändrade han sig efter kritik från sina partikamrater och menade att det var upp till delstaterna att besluta. Vita husets talesperson Sean Spicer återupprepade ställningstagandet senast nu på tisdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trumps inreseförbud

Mer i ämnet