Donald Trump i sitt segertal i Palm Springs Foto: TT

Trump: Vi kommer att vinna, vinna, vinna!

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump har skaffat sig ett förkrossande övertag i kampen om att bli republikanernas presidentkandidat. Av nattens primärval tog fastighetsmiljardären Trump hem de stora och viktiga delstaterna Florida, Illinois, North Carolina och sannolikt även den jämna kampen om Missouri.

Särskilt viktiga var segrarna för Trump i Florida och Illinois eftersom delstaterna är stora och tillämpar systemet att vinnaren tar hem samtliga delegater. Trump har därmed skaffat sig ett enormt övertag sett till antalet delegater inför konventet i sommar där republikanerna ska utse sin presidentkandidat.

Florida var en symboliskt viktig seger för Trump eftersom det är Marco Rubios hemstat. Rubio, som var det republikanska partietablissemangets favorit, erkände sig också besegrad och meddelade att han lägger ner kampen om Vita huset.

USA-val 2016

Donald Trump triumferade i sitt segertal i Palm Springs, Florida.

– Att vinna med talen som vi gjort i Florida är fantastiskt, sade Trump.

Ilska bland anhängarna

Han sade att vinsterna kommer att fortsätta.

 – Vi kommer att vinna, vinna, vinna!

Han medgav att det finns en ilska bland hans anhängare.

– De är inte arga människor, men de vill att landet ska styras ordentligt, sade han och nämnde handel, gränser och militären som exempel och lovade återigen att skydda rätten att bära vapen.

Kasich tog hemstaten

Även om Donald Trump stärkt greppet rejält återstår två andra republikanska kandidater.

Ohioguvernören John Kasich utropades som segrare i hemstaten och försäkrade sina anhängare att kampanjen fortsätter.

– Jag måste tacka folket i det fantastiska Ohio, jag älskar er, sade han i ett tal i hemstaten.

Han berättade om att han och hans familj besökte en restaurang i Cleveland.

– Vi trodde vi kunde smita in och ta ett snabbt mål mat, när vi gick igenom restaurangen började folk hurra. Jag sade: Gör det inte, för ni kommer att få mig att börja gråta.

Cruz fortsätter

I delstaten Missouri var det vid 06-tiden mycket jämnt mellan mellan Donald Trump och Ted Cruz, men Trump utropade sig till segrare. I ett tal till anhängare lovade Cruz att fortsätta kampanjen. Han poängterade decentralisering och att minska Washingtons makt.

– Vi kommer att ta bort den federala stöveln från ryggarna på landets företag, sade han.

Han lovade också att stå på Israels sida, rusta militären och att riva sönder kärnvapenavtalet med Iran under hans ”första dag på ämbetet”.

– Om vi står tillsammans kan vi ha en gryning i USA, sade Cruz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet